Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Για το πογκρομ απολύσεων στους ραδιοσταθμούς SFERA και DERTI

Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου Χάρτου ΜΜΕ & Συναφών Επαγγελμάτων: Ανακοίνωση - Καταγγελία Για το πογκρομ απολύσεων στους ραδιοσταθμούς SFERA και DERTI
Συνάδελφοι & συναδέλφισσες         
                                                                                                   24/04/14

 Η διοίκηση της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων, καταγγέλλουμε την προκλητική στάση της εργοδοσίας στους ραδιοσταθμούς SFERA και DERTI όπου απέλυσε σχεδόν το σύνολο των τεχνικών (εννέα από τους ένδεκα). Οι απολύσεις των συναδέλφων ήρθαν ως απάντηση στην άρνηση των συναδέλφων να δεχθούν την πρόταση-τελεσίγραφο περικοπής μισθών κατά 30% και όλων των θεσμικών δικαιωμάτων των τεχνικών ή να απολυθούν.

Φαίνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η εργοδοσία έχει πάρει θάρρος από τη συζήτηση που έχουν ανοίξει κυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ με την ΕΕ για απελευθέρωση των απολύσεων και βιάζεται να αντικαταστήσει παλιούς εργαζόμενους με δικαιώματα, με νέο ευέλικτο εργατικό δυναμικό.
Το εκβιαστικό δίλημμα για να δεχτούν οι συνάδελφοι τις μειώσεις αποδοχών παρουσιάστηκε όπως συνήθως γίνεται, ντυμένο με την οικονομική κρίση, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρία καθώς και τα χρέη που παρελήφθησαν από την προηγούμενη ιδιοκτησία. Η κίνηση αυτή, φαίνεται ότι  ήταν καλά προμελετημένη, δεδομένου ότι η εν λόγω διοίκηση τους τελευταίους μήνες, παρά τα οικονομικά προβλήματα τα οποία επικαλείται, είχε προβεί σε αθρόες προσλήψεις νέων και άπειρων τεχνικών, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, υπό τη μορφή εκπαιδευομένων.

Η διοίκηση του Σωματείου Λιθογράφων αλλά και όλοι οι συνάδελφοι λιθογράφοι, μπορεί να εργαζόμαστε σε άλλο τμήμα του τύπου, αλλά γνωρίζουμε καλά τον εκβιασμό της εργοδοσίας για να μας πάρει δικαιώματα. Τον έχουμε συναντήσει σε μία σειρά χώρους και έχουμε αποκτήσει θετική και αρνητική πείρα. Μέσα από τη δράση μας, μάθαμε ότι η μόνη ασπίδα μας είναι η συλλογική δράση μέσα από τα όργανα των Σωματείων, οργανώνοντας την πάλη στους χώρους δουλειάς. Στους χώρους που και εμείς αντιμετωπίσαμε τέτοια επίθεση και βγήκαμε νικητές, ήταν εκεί όπου σφυρηλατήθηκε η ταξική ενότητα, απαλλαγμένη από την απογοήτευση και τη μοιρολατρία που καλλιεργείται.

Χαιρετίζουμε την υπερήφανη στάση των συναδέλφων στους ραδιοσταθμούς SFERA και DERTI όπου όχι μόνο δε δέχτηκαν τις μειώσεις, αλλά χωρίς να υπογράψουν τις απολύσεις, δίνουν τη μάχη για δουλειά με δικαιώματα. Η αλληλεγγύη μας είναι δεδομένη και είμαστε στη διάθεση των συναδέλφων και της ΕΤΕΡ (Ένωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας) που τους εκπροσωπεί να την εκφράσουμε έμπρακτα όταν και όπως μας ζητηθεί. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: