Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Όσες θέσεις εργασίας "προέκυψαν" από το "κύμα" τουριστών, άλλοι τόσοι βρήκαν λεφτά και "ψώνισαν" τις Κυριακές

Aποστέλλουμε το κάλεσμα για την 4η συνάντηση εργαζομένων από τον κλάδο του εμπορίου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Αυγούστου στις 19.00 στα γραφεία του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου ,Λόντου 6, Εξάρχεια.

Επίσης, σας αποστέλλουμε ανακοίνωση-ανταπόκριση από την κινητοποίηση της Κυριακής 27 Ιουλίου στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στην εφαρμογή του μέτρου για τις 52 εργάσιμες Κυριακές.
Κρίνουμε σημαντική την όσο το δυνατόν περαιτέρω δημοσιοποίηση της εν λόγω κινητοποίησης, των χαρακτηριστικών και των προεκτάσέων τους παρά την σιωπή σύσσωμων των ΜΜΕ. Αυτήν την αναγκαιότητα καλύπτει για εμάς και η ανακοίνωση αυτή. Έτσι καλούμε όποιον επιθυμεί να τη δημοσιοποιήσει με τα μέσα που διαθέτει σεβόμενος το περιεχόμενο της στο συνολό του. Αποστέλλουμε και μερικές φωτογραφίες από την κινητοποίηση για τον ίδιο λόγο.


Με εκτίμηση,
Εργαζόμενοι/εργαζόμενες
από τον κλάδο του εμπορίου


ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ
(ανταπόκριση από την κινητοποίηση της Κυριακής 27/7 στο χώρο του εμπορίου)


Την Κυριακή 27/7, οι εργοδότες στον χώρο του εμπορίου επιχείρησαν να εφαρμόσουν πιλοτικά για 2η φορά το μέτρο των «52 εργάσιμων Κυριακών» στο κέντρο της Αθήνας. Το εν λόγω μέτρο αποσκοπεί ξεκάθαρα στην πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας καταρχήν στο κλάδο του εμπορίου και κατ’ επέκταση σε όλους τους χώρους εργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. 

Τις 2 προηγούμενες Κυριακές, στις 13 & 20 Ιουλίου μέσα από τις διαδικασίες του Συντονιστικού ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια, οργανώθηκαν απεργιακοί αποκλεισμοί κατά μήκος της Ερμού μπλοκάροντας αποτελεσματικά την εφαρμογή του μέτρου.

 Παρά τα κατασκευασμένα ρεπορτάζ των ΜΜΕ για τον «αυξημένο τζίρο» και την «ανεβασμένη εμπορική κίνηση», αυτό που κυριάρχησε ήταν η εικόνα των αγωνιζόμενων εμποροϋπαλλήλων, των απεργών και των αλληλέγγυων ενωμένων μπροστά από τα κατεβασμένα ρολά και τα απεργιακά πανό.


Την Κυριακή 27/7, τα πράγματα ήταν πολύ…καλύτερα! Παρά τον βαθύ καύσωνα αλλά και την πλήρη απουσία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που δεν κήρυξε καν απεργία για να καλυφθούν όσοι συνάδελφοι επιθυμούσαν να απεργήσουν, ο αγώνας για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας συνεχίστηκε. Καταφέρθηκε να αποκλειστεί η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων της Ερμού από το Σύνταγμα ως και την Αιόλου, με την αμέριστη συμπαράσταση των εργαζομένων σ’ αυτά.

Ουσιαστικά, όσοι και όσες βρέθηκαν στο δρόμο κατάφεραν να οργανώσουν τη δική τους απεργία με βάση το πείσμα, την συναδελφικότητα, την οριζόντια επικοινωνία και την αλληλεγγύη. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να αναστείλουν εντελώς τη λειτουργία τους αποδεσμεύοντας τους εργαζόμενους.

Βέβαια, υπήρξαν και λίγες περιπτώσεις επιχειρήσεων που θέλησαν να παίξουν «κρυφτούλι» αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να πίνουν καφέ ή να περιφέρονται μέχρι να αρθούν οι αποκλεισμοί. Τέτοιου είδους καψόνια έρχονται να προστεθούν στις καταγγελίες συναδέλφων για αυθαίρετη επιμήκυνση του ωραρίου τις Κυριακές, για αποπληρωμή των Κυριακών με κουπόνια κ.α.

Βέβαια, οι συγκεντρωμένοι είχαν να αντιμετωπίσουν και τη γελοιότητα ενός πολιτευτή ονόματι Τζήμερος. Ο συγκεκριμένος κανίβαλος λειτουργώντας ως λαγός της αστυνομίας και της εργοδοσίας, επιχείρησε να προκαλέσει διαλυτική ένταση ώστε να χτυπηθεί η κινητοποίησή μας.

Συνοδευόμενος από 4 διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ κι αφού μπήκε σε ανοικτό κατάστημα χωρίς να ψωνίσει, όχι μόνο δεν κατάφερε να μας διαλύσει (παρά την επίθεση των ΜΑΤ σε όσους τον γιούχαραν) αλλά «κατάφερε» να προκαλέσει τέτοιον χαμό στην Ερμού ώστε να κλείσουν και τα ελάχιστα ανοικτά καταστήματα!

Δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση, βέβαια, η πλήρης αποσιώπηση όλων των παραπάνω από τα ΜΜΕ. Μέσα στη συνθήκη που δημιούργησε η δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων, δυσκολεύτηκαν να ανακαλύψουν την «γιορτινή ατμόσφαιρα της αγοράς» και τους «εκπτωτικούς παραδείσους» των προηγούμενων Κυριακών. Ο νόμος της προπαγάνδας είναι σαφής: όταν δεν μπορείς να αλλοιώσεις την αλήθεια, απλά την αποκρύπτεις.

Η μόνη γιορτή που στήθηκε την Κυριακή 27 Ιουλίου στην Ερμού ήταν η γιορτή του αγώνα, της συναδελφικότητας και της αλληλεγγύης. Και μια τέτοια γιορτή δεν χωράει στα έντυπα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ.

Εμείς, ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον κλάδο του εμπορίου, μέσα από τις συναντήσεις μας προσπαθούμε να σπάσουμε στην πράξη την απομόνωση, τον φόβο και την τρομοκρατία που κυριαρχεί στους χώρους δουλειάς.

 Έχουμε αποφασίσει να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον, να κάνουμε πράξη την συναδελφική αλληλεγγύη, να οργανώσουμε συλλογικά και αποφασιστικά τις διεκδικήσεις μας.

Θέλουμε να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας ώστε να πάρουμε πίσω όσα μας στερούν: τα δικαιώματά μας, το δίκιο μας, τη συλλογική μας αξιοπρέπεια. Και σ’ αυτήν την προσπάθεια, καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στον κλάδο του εμπορίου να συμμετέχουν ενεργά.

Εργαζόμενοι/εργαζόμενες από τον κλάδο του εμπορίου

Επικοινωνία: orthostasia@yahoo.gr

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Ποιό δελτίο των 8 θα παίξει την επιστολή?



Αποκαλυπτική επιστολή του εργατικού κέντρου Ηρακλείου για την εργασιακή ζούγκλα, την ίδια ώρα που η απάτη του success story έχει πια ξεθωριάσει:



ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ
ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΡΧΗ κ. Γιώργο Πλιάκα
ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ «Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ» ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Κύριε Αερολιμενάρχη,
Σας ενημερώνουμε ότι συχνά είμαστε αποδέκτες καταγγελιών από  εργαζόμενους της εταιρίας φύλαξης και ελέγχου αποσκευών  καθώς και των  εργαζομένων του συνεργείου καθαριότητας.
Σύμφωνα με τις παραπάνω καταγγελίες οι εταιρίες ‘’συχνά – πυκνά’’  προχωρούν αυθαίρετα σε απανωτές μειώσεις μισθών  με αποτέλεσμα οι παραπάνω εργαζόμενοι να αμείβονται με μισθούς πείνας.

Δυστυχώς όμως η τραγική κατάσταση αυτών των εργαζομένων δεν σταματά εδώ, αφού οι εταιρίες ‘’ξεχνούν’’ να ανταπεξέλθουν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους,  όπως η πληρωμή των εργαζομένων τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις  στις καταβολές ακόμη και αυτών των πενιχρών μισθών των εργαζομένων.

Επειδή θεωρούμε  ότι το Αεροδρόμιο Ηρακλείου αποτελεί σημαντικό παράγοντα  ανάπτυξης της χώρας και  της εθνικής  οικονομίας  και μάλιστα σε μια περίοδο  που οι αφίξεις των τουριστών αγγίζουν το ‘’κόκκινο’’, ζητάμε  να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες σας έτσι ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα εργασιακού Μεσαίωνα στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ».

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Η

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ μαζί με τις καθαρίστριες

Οι εργαζόμενοι της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ, εκφράζουν ομόφωνα την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών που επί μήνες διεκδικούν με συνέπεια, επιμονή και αυταπάρνηση το δικαίωμα  στην εργασία.

Ο αγώνας τους αποτελεί παράδειγμα για όλους τους αγωνιζόμενους, τους εργαζόμενους, τους απολυμένους, τους διαθέσιμους, που πρέπει να ενώσουν τη φωνή τους με τις καθαρίστριες για να αντισταθούν στη λαίλαπα της μνημονιακής πολιτικής της συγκυβέρνησης που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων τις δικαστικές αποφάσεις και αντιμετωπίζει τις καθαρίστριες με βία, γκλομπς και καταστολή.

 Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, υπόσχονται πως θα προβάλουν το δίκιο αγώνα των καθαριστριών από την ertopen, ΕΡΤ3 και τις περιφερειακές ΕΡΑ.

Απλώνουμε το χέρι μας να ενωθεί με το δικό σας, υψώνουμε τη γροθιά και δηλώνουμε αποφασισμένοι να μην υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα. Εσείς "καθαρίζετε" για πολλούς, όπως εύστοχα παρατηρεί η Χαρούλα Αλεξίου. Περιθώρια για παλινωδίες και υποχωρήσεις δεν υπάρχουν. Μαζί θα περπατήσουμε…

Η συνέλευση των εργαζομένων της ΕΡΤ

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Νόμιμη η απεργία της 5/6 στην Ελευθεροτυπία



Νόμιμη έκρινε το δικαστήριο, την 24ωρη απεργία που κήρυξαν η ΕΣΗΕΑ, η ΕΤΗΠΤΑ και η ΕΠΗΕΑ στις 5 Ιουνίου 2014 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, μετά από ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης και με αίτημα  την καταβολή δεδουλευμένων.

Η εργοδοσία(Τρίτη Οψη AΕ)_που οφείλει ήδη μισθούς 6 μηνών στους εργαζομενους κατέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Επέμεινε μάλιστα και δίκασε την υπόθεση, εκ των υστέρων, ένα ολόκληρο μηνα  μετά την απεργία.

Όπως μας ενημέρωσε ο δικηγόρος Αποστόλης Τσαλαπάτης ο οποίος παρέστη για λογαριασμό των Ενώσεων, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ' αριθμ. 2486/2014 απόφασή του απέρριψε την αγωγή των Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. και ΤΡΙΤΗ ΟΨΗ Α.Ε. κατά της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ. Με την εν λόγω αγωγή η εργοδοσία ζητούσε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η 24ωρη απεργία της 5ης-6-2014 των συναδέλφων δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών οι οποίοι εργάζονται για την έκδοση της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ και της ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ.

Το Δικαστήριο απέρριψε τον περί καταχρηστικότητας της απεργίας  ισχυρισμό της εργοδοσίας και αναγνώρισε το νόμιμο του δικαιώματός των συναδέλφων να απεργούν για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους. Ως μάρτυρας από την πλευρά των εργαζομένων της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ και της ΕΣΗΕΑ  κατέθεσε στο Δικαστήριο ο συνάδελφος Χρήστος Ζέρβας.

Η δικαστική απόφαση είναι πολύ σημαντική νομολογιακά, καθώς αναγνωρίζει ότι η άσκηση του δικαιωματος της απεργίας δεν συνιστά παρανομία και κατάχρηστική άσκηση δικαιώματος από τη πλευρά των απλήρωτων εργαζομένων.

Πηγή: τυπολογίες

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Συνδικαλιστές στην υπηρεσία της εργοδοσίας του Δημοσιογραφικου Οργανισμού Λαμπράκη.

...αναδημοσίευση από το Σχολιαστή της ΕΠΗΕΑ...


http://eppit.blogspot.gr/
Αναδημόσίευση:
ΑΠΟ : ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΣ : ΠΟΕΠΤΥΜ/ΠΟΕΣΥ/ΠΟΣΠΕΡΤ
ΕΣΗΕΑ/ΕΠΗΕΑ/ΕΠΗΕΘ/ΕΣΠΗΤ/ΕΤΗΠΤΑ/ΕΤΕΡ/ΕΦΕ/ETITA
KOIN : Νομική Υπηρεσία ΓΣΕΕ.                                                       Αθήνα, 24-07-2014
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Ένωση Προσωπικού Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου ευχαριστεί καταρχήν τις Ενώσεις του κλάδου των Μ.Μ.Ε. και την Γ.Σ.Ε.Ε., που έμπρακτα συμπαραστάθηκαν στην συνδικαλιστική δίωξη του Προέδρου μας Χρήστου Μαίδη από την εργοδοσία του Δ.Ο.Λ.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τις συνδικαλιστικές Ενώσεις του κλάδου μας που έκαναν πρόσθετη νομική παρέμβαση στην αγωγή έναντι του Δ.Ο.Λ., καθώς και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων ξεχωριστά ,που ήταν μάρτυρες υπεράσπισης του Προέδρου της Ένωσής μας.

Πρόεδρος ΕΠΗΕΑ  Μ.Γκανάς
Αντίθετα μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα Προεδρία του άμεσα εμπλεκόμενου αδελφού Σωματείου Ε.Π.Η.Ε.Α.  και της Ομοσπονδίας Π.Ο.Ε.Π.ΤΥ.Μ., αρνήθηκαν κατηγορηματικά να κάνουν πρόσθετη νομική παρέμβαση υπέρ της Ένωσής μας, δηλώνοντας έτσι, την απροκάλυπτη και αμέριστη υποστήριξη τους προς την εργοδοσία του Δ.Ο.Λ.

Από την στάση αυτή εξαιρούνται τα μέλη των Διοικητικών Ενώσεων της Ε.Π.Η.Ε.Α. και της Π.Ο.Ε.Π.ΤΥ.Μ,(Σκουτέρης Παναγιώτης, βασικός μάρτυρας υπεράσπισης, Κουτσοβίλης Στράτος, μέλος Δ.Σ. Π.Ο.Ε.Π.ΤΥ.Μ) και οι παρατάξεις στις οποίες ανήκουν αυτοί.
Επιπροσθέτως θέλουμε να επισημάνουμε και να καταγγείλουμε την στάση συγκεκριμένης υπαλλήλου της Π.Ο.Ε.Π.ΤΥ.Μ.και μέλους της Ε.Π.Η.Ε.Α., που υπήρξε βασικός μάρτυρας υπεράσπισης της εργοδοσίας.
Συγκεκριμένα η έμμισθη υπάλληλος της Ομοσπονδίας κα. Ηλιάδου Βίκυ, πέρα από την αντεργατική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά της απέναντι στο πρόσωπο του Προέδρου μας, κατέθεσε ενόρκως ψεύδη και ανακρίβειες για αμφισβήτηση της νομιμότητας του σωματείου μας, την ίδια ώρα που διενεργείται έλεγχος από τριμελής εξεταστική επιτροπή της Ε.Π.Η.Ε.Α. αναφορικά με την πιστότητα εγγράφων που αφορούν την εργασιακή της προϋπηρεσία, και βάση αυτών αμείβεται ως έμμισθη υπάλληλος της Π.Ο.Ε.Π.ΤΥ.Μ.
Τέτοιες ενέργειες είναι καταδικαστέες στο σύνολό τους, πρέπει να απομονώνονται, ώστε να διασφαλιστεί η ενότητα της δράσης μας απέναντι στο εργοδοτικό κατεστημένο

            ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ
                            ΟΠΛΟ ΜΑΣ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

                                                ΤΟ Δ.Σ. της Ε.Π.Π.Η.Τ.

Δεν αφήνουμε κανέναν ΟΜΗΡΟ στα χέρια των αφεντικών.

...αναδημοσίευση από τον Σχολιαστή της ΕΠΗΕΑ...


Τ.Αναστασιάδης-Π.Σκουτέρης-Χ.Μαίδης-Ι.Σακελλαρίου
23 ΙΟΥΛΗ :Εκδίκαση κύριας αγωγής του συναδέλφου και προέδρου  της Ε.Π.Π.Η.Τ (ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ) Χρήστου Μαίδη, όπου απολύθηκε από την διοίκηση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και επανατοποθετήθηκε ύστερα με δικαστική απόφαση του τμήματος ασφαλιστικών μέτρων από το μονομελές Πρωτοδικείο θεωρώντας άκυρη την καταγγελία της σύμβασης.
Κύριος και βασικός μάρτυρας υπεράσπισης του συναδέλφου και Προέδρου της Ε.Π.Π.Η.Τ Χρ.Μαίδη ήταν το μέλος Δ.Σ  της ΕΠΗΕΑ  Πάν.Σκουτέρης ( υπευθ. Ύλης  ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ) όπου εξετάστηκε  και κατέθεσε σε πολύωρη ακροαματική διαδικασία, απαντώντας σε όλα τα επιχειρήματα των νομικών συμβούλων του ΔΟΛ.
Στο πλευρό του Προέδρου της ΕΠΠΗΤ από την πρώτη στιγμή ήταν το Δ.Σ της ΕΠΠΗΤ, επίσης  παρευρέθηκαν με πρόσθετες παρεμβάσεις σωματεία του κλάδου της ΕΣΗΕΑ ,ΕΣΠΗΤ ,ΓΣΕΕ, ΕΚΑ μέσω των Νομικών συμβούλων τους αλλά και αρκετοί  συνδικαλιστικοί φορείς.
Το παρόν έδωσαν αρκετοί συνάδελφοι και μέλη της ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  του ΔΟΛ , συνδικαλιστές ,εργαζόμενοι , αλληλέγγυοι και απολυμένοι από διάφορα μέσα του κλάδου όπως , Ιωαν.Σακελλαρίου απολυμένη εκπρόσωπος ΕΠΗΕΑ , Στρατος .Κουτσοβίλης ,Ηλιάς Αργυρόπουλος (Δ.Σ ΠΟΕΠΤΥΜ), Αναστασιάδης Τάσος(εκπρόσωπος βήμα ΕΣΗΕΑ απολυμένος), Δρίβας
Παναγιώτης (εκπρόσωπος βήμα fm ΕΣΗΕΑ –απολυμένος).
Έντονο προβληματισμό προκάλεσε  στα σωματεία, και στους συνδικαλιστές  του κλάδου η μεθοδευμένη και καθοδηγούμενη  κίνηση της υπαλλήλου της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ  Π.Ο.Ε.Π.Τ.Υ.Μ, όπου καταδικάστηκε  απερίφραστα, να καταθέσει  ενόρκως υπέρ της εργοδοσίας του ΔΟΛ για να καταδικαστεί το συνδικαλιστικό κίνημα.
Κάποιοι συνδικαλιστές του κλάδου μας –συγκεκριμένης Ένωσης θα πρέπει να τους ζώνουν εφιάλτες δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΠΠΗΤ σχετικά με το ρόλο τους στην απόλυση του.
Ο αγώνας συνεχίζεται με όλα τα μέσα
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας      

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Στην παράταση οι "αξιώσεις" της ΝΕΡΙΤ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΠΟΣΠΕΡΤ              Αγία Παρασκευή 23/07/2014 

ΘΕΜΑ:  ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ  ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΟΣΠΕΡΤ 

                ΑΠΟ ΤΗΝ‘’ΝΕΡΙΤ’’ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΩΞΕΙ  ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ!

Αναβολή για τις 3-9-2014 , μετά από αίτημα της ΠΟΣΠΕΡΤ, έδωσε το δικαστήριο σήμερα στην προκλητική ενέργεια της διοίκησης της ΄΄ΝΕΡΙΤ’’ που κατά παράβαση του Ν. 1264/1982    ζητούσε με ασφαλιστικά μέτρα την απόδοση των χώρων του Ραδιομεγάρου που χρησιμοποιεί εδώ και 35! χρόνια η ΠΟΣΠΕΡΤ καθώς και να εκδιώξει από την νόμιμη και φυσική του έδρα τoν Προμηθευτικό και Καταναλωτικό Συνεταιρισμό του προσωπικού της ΕΡΤ(ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ-ΚΥΛΙΚΕΙΟ) που παραμένει στο Ραδιομέγαρο με Δικαστική Απόφαση, καθώς και τους υπευθύνους του 2ου κυλικείου (με νόμο σε αναπήρους κλπ. ) προφανώς γιατί εξυπηρετούσαν επί μήνες τους αγωνιζόμενους απολυμένους της ΕΡΤ!! Και γιατί  θεωρούν οι αφελείς ότι έτσι θα σταματήσει να ακούγεται το όνομα ΕΡΤ.


Η υποκριτική αιτιολογία για άμεση ανάγκη χρήσης των χώρων , δεν έπεισε  το δικαστήριο γιατί  όλοι γνωρίζουν ότι η ΝΕΡΙΤ απασχολεί το ένα τέταρτο των εργαζομένων της ΕΡΤ και πολύ μικρότερες ανάγκες παραγωγών και προγράμματος η δε  ‘’ παραχώρηση’’ των γραφείων της ΠΟΣΠΕΡΤ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ !

Δόθηκε έτσι ο απαραίτητος χρόνος ώστε να μην υπάρχει άλλοθι, νηφάλια, χωρίς ψέματα  και με σκέψεις σοβαρές και όχι εκδικητικές να σταματήσει αυτή η επίθεση που κορυφώνει τον αυταρχικό κατήφορο Διοίκησης ΝΕΡΙΤ και της Κυβέρνησης μειοψηφίας κατά των εργαζομένων, συνταξιούχων και συνδικαλιστών της ΕΡΤ και να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος 1264..

Κατανοούμε ότι η δράση της ΠΟΣΠΕΡΤ και του ERTOPEN.COM μαζί με τους εργαζόμενους και τους αλληλέγγυους με την αμέριστη αποδοχή της κοινωνίας και την στήριξη σύσσωμης της αντιπολίτευσης τους ενοχλεί , εμείς τους υποσχόμαστε ότι δεν θα σταματήσουμε! μέχρι την πλήρη επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την επιστροφή στη νομιμότητα .

Οι εργαζόμενοι - όλοι οι εργαζόμενοι – δεν θα σας αφήσουμε να τα ισοπεδώσετε όλα.

Στην εκδίκαση της υπόθεσης παρευρεθήκαν ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ , ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ που ήρθαν χθες από θεσ/κη, άλλοι φορείς, εργαζόμενοι του ERTOPEN.COM και το ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ.  


Στη δίκη έκαναν πρόσθετες παρεμβάσεις ΤΟ ΕΚΑ , Η ΓΣΕΕ , Η ΠΟΕΣΥ, Η ΠΟΕΜΠΤΗΜ, Η ΕΣΗΕΑ,  ευχαριστούμε  και ανανεώνουμε την αγωνιστική μας παρουσία στην Ευελπίδων, για της 3/9/2014,

                                        

ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ…ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ  !

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

Η ΑΛΛHΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Άμεση Δράση εδώ και τώρα για το Ασφαλιστικό! - Το Δίκτυο Αλληλεγγύης & Παρέμβασης στην ΕΠΗΕΑ-ΠΟΕΠΤΥΜ προτείνει :


...αναδημοσίευση από τον Σχολιαστή της ΕΠΗΕΑ...
 
«Σε κατάσταση: ΄΄έκτακτης ανάγκης΄΄, μαζική, δημοκρατικοί οι άξονες ανασυγκρότησης του αγώνα μας».
Συνάδελφοι/σες ,
Οι εκπρόσωποι –μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΠΗΕΑ & ΠΟΕΠΤΥΜ συνάδελφοι/σες του : «ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ» κατ’ ελάχιστη συνθήκη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» & στην προοπτική διεξαγωγής: ενός ανυποχώρητου πολυεπίπεδου  αγώνα διαρκείας με όλα τα μέσα κατά προτεραιότητα θεωρούμε ότι πρέπει:
1.Να συγκροτηθεί από τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων:EΠΗΕΑ & ΠΟΕΠΤΥΜ  η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
Αντιπροσωπευτική όλων των συνδικαλιστικών σχηματισμών που εκπροσωπούνται στα Διοικητικά Συμβούλια  με καθήκον.
α)Την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου Δράσης –παρεμβάσεων  με χρονοδιάγραμμα και προβλέψεις οικονομικής στήριξης σε συνθήκες παρατεταμένου αγώνα διαρκείας.
β)Τη συγκρότηση ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ  με ευθύνη των συναδέλφων της Εξελεγκτικής Επιτροπής .
2.Οργανωτική μετατροπή του διευρυμένου  ΜΙΚΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ των εκπροσώπων των εργαζομένων –συνταξιούχων και με τη συμμετοχή των ανέργων σε μόνιμη και διαρκή ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (περιφρούρηση των κινητοποιήσεων) υπό την ευθύνη και καθοδήγηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου , που συγκροτούν την αντιπροσωπευτική όλων των συνδικαλιστικών σχηματισμών της Συντονιστικής Επιτροπής αγώνα.
3.Συγκρότηση 4μελούς ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ –ΕΠΑΦΩΝ που θα απαρτίζεται από Πρόεδρο & Γεν. Γραμματέα της ΕΠΗΕΑ και από έναν εκπρόσωπο  μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΗΕΑ που θα οριστεί από το ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ της ΕΠΗΕΑ και από ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ –ΠΑΜΕ.
α)Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ θα συμμετέχει κατά κύριο λόγο στις συνεδριάσεις της Διασωματειακής Επιτροπής των συνεργαζομένων Ενώσεων του Κλάδου στη διαδικασία του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού.
β)Θα εκπροσωπεί την ΕΠΗΕΑ σ’ όλες της διαπραγματευτικές επαφές και σ’ όλα τα επίπεδα , και θα τηρεί πρακτικά των επαφών και των συζητήσεων προσβάσιμα σ’ όλους τους συναδέλφους μας, και θα ενημερώνει τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΠΗΕΑ& ΠΟΕΠΤΥΜ.
γ)Η αντιπροσωπευτική ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ θα έχει την ευθύνη της συγκρότησης επιστημονικής ομάδας τεκμηρίωσης οι οποία θα απαρτίζεται από νομικούς συμβούλους, εργατολόγους αλλά και από συναδέλφους με εξειδικευμένες γνώσεις στα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα.
4.Ενίσχυση όλων των μαζικών συλλογικών διαδικασιών στη συνδιαμόρφωση  απόψεων αλλά και ενημέρωσης μέσα από γενικές συνελεύσεις αλλά και επισκέψεις των Διοικητικών Συμβουλίων στους χώρους εργασίας.
α)Με ευθύνη των εκπροσώπων των συνταξιούχων & με την παρουσία μελών των Δ.Σ άμεσα: συγκέντρωση & ενημέρωση των συνταξιούχων μελών μας.
β)Αντίστοιχη συγκέντρωση με τους ανέργους συναδέλφους μας.
γ)Επιδίωξη Έκτακτης Γεν. Συνέλευσης  όλων των μελών της ΕΠΗΕΑ (συμπεριλαμβανομένων σ’ όλες τις συλλογικές διαδικασίες και των δόκιμων μελών της Ένωσης με μονοθεματικό περιεχόμενο, τη διεξαγωγή του αγώνα διαρκείας & διασύνθεση του  με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρα μας.
ΟΧΙ:άλλες γονυκλισίες από τις παρέες των «βολεμένων» του Κλάδου.
·        Στις εκφυλισμένες διαμεσολαβήσεις της νοοτροπίας ΄΄εργολάβων΄΄ ανάθεσης έργων.
·        Σε όλα αυτά που θα συνομολογηθούν εν αγνοία μας:για εμάς –χωρίς εμάς.
ΟΧI: Άλλη αναπαραγωγή πασχαλινών εθίμων-πυροτεχνήματα που προσπαθούν κάποιοι να ανάψουν με ΄΄βρεγμένα΄΄ σπίρτα.
·        Άλλες τουφεκιές στο γάμο ……του καραγκιόζη, σε ακριβοπληρωμένες φιέστες ΄΄προεστών΄΄.
Συνάδελφοι/σες
 «Οι κατσαπλιάδες & ο περιπτεράς»
λογής-λογής  ΄΄κατσιαπλιάδες΄΄ του Κλάδου, που συντηρούσαν τα πελατειακά τους μαγαζάκια.
Η κλαδική ενότητα όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ πρώτιστα υπονομεύτηκε όχι από τα αφεντικά της ενημέρωσης αλλά κύρια και συστηματικά από τους
Αναγνωρίσιμοι στο μοναδικό τους μικρόκοσμο και ευδιάκριτοι επειδή κατείχαν καρέκλες, αξιώματα  και μηχανισμούς.
Διαφορετικά ούτε ο περιπτεράς της γειτονιάς τους , δεν θα τους γνώριζε.
Για όλους αυτούς :ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ-ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στα ΜΜΕ ήταν  πάντα και σταθερά πλαστικό επετειακό  σημαιάκι ευκαιρίας …. 
Η ιστορία γράφεται με
ρήξεις & ανατροπές
 Η διογκούμενη οργή και αγανάκτηση δεν θα αφήσει ανέγγιχτο, το  μακάριο και πλουμιστό νεοφιλελεύθερο κόσμο τους, μέσα στον οποίο οχυρώθηκαν: το πολιτικό προσωπικό ,τα αφεντικά και οι συνοδοιπόροι τους –οι πλιατσικολόγοι της ζωής μας    
 Το διακύβευμα που θα κρίνει την έκβαση αυτού του αγώνα, παραμένει: το πώς θα πάρουμε όλοι εμείς τις τύχες της ζωής μας στα χέρια μας.
Με όπλο την αλληλεγγύη θα δώσουμε όλες της μάχες για την αξιοπρέπεια και της ζωές μας .

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Μουσικό Σύνολο ΕΡΤopen: Συναυλία αλληλεγγύης στις καθαρίστριες


Συναυλία αλληλεγγύης των μουσικών της ελεύθερης ΕΡΤ, στον αγώνα των καθαριστριών. Υψώνουμε τη φωνή μας και αγωνιζόμαστε μαζί με όλους όσους αντιστέκονται στην πολιτική που ρίχνει «μαύρο» στις ζωές μας.

Πέμπτη 24 Ιουλίου, ημέρα αποκατάστασης της Δημοκρατίας στις 7 το βράδυ στο Υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα.


Μουσικό Σύνολο ΕΡΤopen

Οι μουσικοί που δε νομιμοποιούν το «μαύρο».

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Σημαντική δικαστική απόφαση



Μια ακόμα δικαστική απόφαση πρωτοδικείου έρχεται να κατοχυρώσει και θεσμικά το δίκαιο όσων αγωνιζόμαστε για αναγνώριση των «αόρατων» εργαζόμενων στα sites/portals, ως εργαζόμενων που δικαιούνται σύμβαση συντακτών και συνδικαλιστικά δικαιώματα. 


 Ως συνέχεια της απόφασης του τμήματος ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου Αθηνών που στις 23/2/12 αποφάσισε ότι εργαζόμενος/συντάκτης στο site «dealnews.gr» δικαιούται να πληρώνεται με βάση τα οριζόμενα στις συμβάσεις των Ενώσεων Συντακτών (βλ. εδώ και εδώ), το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, κατά τη συζήτηση της αγωγής για την κύρια υπόθεση κατά τη δικάσιμο της 25-11-2013 (βλ. εδώ), δικαίωσε ξανά τον απολυμένο, «μαύρο» εργαζόμενο με την υπ’ αριθ. 2230/2014 απόφασή του, η οποία δημοσιεύθηκε στις 30-6-2014. 


Το δικαστήριο δέχθηκε ως βάσιμο τον ισχυρισμό του εργαζόμενου ότι δούλευε στο ειδησεογραφικό site υπό καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, κρίνοντας περαιτέρω ότι πρέπει να αμείβεται ως συντάκτης. Επιπροσθέτως, τον δικαίωσε και ως προς την καταγγελία του για ακυρότητα της απόλυσης, αφού έκρινε ότι αυτή ήταν απόρροια της διεκδίκησης συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, αποφασίζοντας ότι πρέπει να επιστρέψει στην θέση εργασίας από την οποία απολύθηκε τον Μάρτιο του 2011 και να του καταβληθούν μισθοί υπερημερίας από τότε μέχρι σήμερα ύψους 1.110,48 ευρώ έκαστος (συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος σπουδών), καθώς και 500 ευρώ ως ηθική βλάβη για την άκυρη απόλυση. Συνολικά το δικαστήριο επιδίκασε στον απολυμένο συντάκτη το ποσό των 37.830 ευρώ, από τα οποία τα 6.000 κήρυξε άμεσα καταβλητέα. 

 Τα δύο βασικά «κεκτημένα» από τις αποφάσεις αυτές που πρέπει να κρατήσει κάθε εργαζόμενος/η σε διαδικτυακό κάτεργο –είτε «μαύρος», είτε «μπλοκάκιας», είτε υπάλληλος γραφείου των 490 ευρώ- είναι τα εξής: 
α. Ότι από τη στιγμή που εργάζεται σε χώρο και χρόνο εργασίας που καθορίζει ο εργοδότης και υπό την εποπτεία αρχισυντάκτη, υπόκειται σε σχέση εξαρτημένης εργασίας ακόμα και αν δεν έχει υπογράψει ποτέ ανάλογη σύμβαση, και 
β. Ότι η ειδικότητα όσων εργάζονται σε ειδησεογραφικά μέσα, ανεβάζοντας ειδήσεις σε διαδικτυακές ιστοσελίδες, είναι η ειδικότητα του εσωτερικού συντάκτη, όπως αυτή ορίζεται στις συμβάσεις των Ενώσεων Συντακτών. 
 Επιπλέον, το δικαστήριο δικαίωσε έναν εργαζόμενο που διεκδίκησε τα νόμιμα δικαιώματα που απορρέουν από την παραπάνω σύμβαση και απολύθηκε γι’ αυτό το λόγο, μια πάγια τρομοκρατική τακτική των αφεντικών των ΜΜΕ απέναντι σε όποιον τολμά να σηκώσει κεφάλι απέναντι στους μισθούς πείνας και τα απάνθρωπα ωράρια που επικρατούν στον κλάδο (κι όχι μόνο). Το δικαστήριο δέχτηκε μεν το επιχείρημα της εργοδοσίας του «Dealnews» (Π.Δ. Εκδόσεις ΕΠΕ) ότι ο εργαζόμενος δεν απολύθηκε λόγω της συμμετοχής του στην γενική απεργία της 23ης Φλεβάρη 2011, αφού υποτίθεται ότι απήργησαν κι άλλοι συνάδελφοι του χωρίς να απολυθούν, ένα εργοδοτικό επιχείρημα που όσοι/ες έχουν δουλέψει σε sites αντιλαμβάνονται πόση σχέση έχει με την πραγματικότητα. 
Ωστόσο, έκρινε ότι η απόλυση του συγκεκριμένου συντάκτη ήρθε ως απόρροια της «δυσαρέσκειας» του εργοδότη για τις «επανειλημμένες διαμαρτυρίες» του εργαζόμενου για τη συνθήκη της «μαύρης» εργασίας και για τις βάσιμες διεκδικήσεις του για την υπογραφή σύμβασης εργασίας. Απέρριψε δηλαδή το σύνηθες επιχείρημα των αφεντικών ότι τέτοιου είδους απολύσεις δεν έχουν να κάνουν με την αγωνιστική διεκδίκηση εργασιακών/συνδικαλιστικών δικαιωμάτων αλλά με την «εργασιακή ανεπάρκεια» των απείθαρχων εργαζομένων. 
 Η απόφαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί έρχεται να δικαιώσει τη συνδικαλιστική διεκδίκηση ενός εργαζόμενου που όντας «μαύρος» και ανασφάλιστος ήταν αναγκαστικά (κι όχι λόγω προσωπικής επιλογής) αποκλεισμένος από τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΜΜΕ. 
Σε μια άγρια καπιταλιστική συνθήκη όπου η πλειοψηφία των εργαζόμενων (όχι μόνο στα sites) δουλεύουμε επισφαλώς και χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα, ενώ η πλειοψηφία των σωματείων επιλέγουν τον καταστατικό αποκλεισμό μας από τις συντεχνιακές δομές τους, αποδεικνύεται ότι οι «αόρατοι» συνεχίζουμε να έχουμε κάθε λόγο να παλεύουμε για αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα και να έχουμε βάσιμες προσδοκίες ότι θα κατακτήσουμε όλα όσα μας κλέβουν τα αφεντικά. 
 Τέλος, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η δικαίωση του απολυμένου συντάκτη του «Dealnews», ήρθε ως αποτέλεσμα μιας σειράς κινηματικών δράσεων της «Συνέλευσης έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ», η οποία πρώτη ανέδειξε τη συγκεκριμένη υπόθεση παρεμβαίνοντας στο εν λόγω κάτεργο, αμέσως μετά την δημόσια καταγγελία του απολυμένου στην απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων ΜΜΕ στον Πανελλήνιο στις 17/3/2011 (βλ. εδώ), ενώ προχώρησε και σε δημόσιο κάλεσμα συμπαράστασης στα δυο δικαστήρια (βλ. εδώ). 
Ακόμα κι αν το δικαστικό κομμάτι της υπόθεσης, ανάμεσα στα οποία και η επαναπρόσληψη του συναδέλφου, έχει ακόμα μακρύ δρόμο μέχρι να τελεσιδικήσει, είναι σίγουρο ότι αυτή η απόφαση αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό σταθμό στην πορεία για ανατροπή των βάρβαρων εργασιακών σχέσεων που υπομένουμε οι πληροφοριακοί εργάτες των ΜΜΕ και αναδεικνύονται μέσα από την εν εξελίξει καμπάνια της συνέλευσης στο πλαίσιο της οποίας έχουν πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις σε «μαγαζιά» (βλ. εδώ και ανταποκρίσεις από τις παρεμβάσεις εδώεδώ και εδώ).


Συνέλευση εργαζομένων/ανέργων/φοιτητών στα ΜΜΕ

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Ν. Μανωλάδα - Να αποδοθεί δικαιοσύνη

ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ Ν.ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ
ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ  ΑΠΕΙΛΗ

 Κοινή ανακοίνωση, Ν.Μανωλάδα, Κυριακή 19 Ιούλη 2014

Ώρα να δικαιωθούν οι εργάτες Γης της Ν.Μανωλάδας, να μπει τέλος στη εργοδοτική ρατσιστική τρομοκρατία.
Νόμιμοι οι μετανάστες και οργανωμένοι στα συνδικάτα με ίσα δικαιώματα.

Η δίκη για τους πυροβολισμούς των μπράβων της Βαγγελάτος ΑΕ σε βάρος δεκάδων εργατών Γής στην Ν.Μανωλάδα που διεκδίκησαν να πληρωθούν τα μεροκάματα τους στις 17 Απρίλη 2013 βρίσκεται στο τελικό στάδιο την επόμενη βδομάδα με πιθανότητα να ολοκληρωθεί.
Παρά τις προκλήσεις και τις βίαιες επιθέσεις των τραμπούκων της Βαγγελάτος ΑΕ κατά βασικών μαρτύρων, η εισαγγελία της Αμαλιάδας δεν παρείχε καμία προστασία στους μάρτυρες.


Αντιμετώπισε τους δικηγόρους των εργατών με παραδειγματική μέθοδο παρακώλυσης αρνούμενη να δώσει καν απάντηση στο αίτημα για απόδοση προσωρινών εγγράφων παραμονής τα οποία εδικαιούντο άλλοι 119 εργάτες που βρέθηκαν στο στόχαστρο των όπλων των μπράβων αλλά δεν κατέληξαν σε νοσοκομείο.

Είναι σκάνδαλο ότι τέσσερις φυλακίστηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, ο ένας μάλιστα απελάθηκε ενώ τρεις κρατούνται ακόμη!

Στη δίκη αναδείχθηκε η αξιοπρέπεια , το αγωνιστικό θάρρος των εργατών Γής που αψήφησαν την εργοδοτική τρομοκρατία και τις απειλές και πήγαν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα. Οι μπράβοι μέρες πριν  πυροβολήσουν τους εργάτες εκτέλεσαν δύο σκυλιά κραυγάζοντας «αυτά θα πάθετε αν συνεχίσετε να ζητάτε».

Έχοντας στο πλευρό μας την αριστερά και ιδιαίτερα τα σωματεία εργαζόμενων της Πάτρας, της Ηλείας αλλά και όλης της Ελλάδας που βρέθηκαν στο πλευρό μας καταδικάζοντας την εργοδοτική τρομοκρατία και το ρατσισμό συνεχίζουμε μέχρι την τελική δικαίωση.
Είναι αδιανόητο στη αγροτοβιομηχανία της φράουλας με τζίρο πάνω από εκατό εκατομμύρια να μην περισσεύουν λεφτά για ανθρώπινες συνθήκες ζωής για τους εργάτες Γης αλλά και για όλους όσους ζούνε από το μισθό τους στη περιοχή.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους εργάτες Γής που προχώρησαν σε απεργία στη Σκάλα Λακωνίας για να σταματήσει η ρατσιστική πολιτική του Δημάρχου Γ.Γρυπιώτη και της Αστυνομίας.

Είμαστε μαζί με τους εργάτες της COSCO, τις καθαρίστριες, τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, της ΒΙΟΜΕ, σε όλους όσους αντιστέκονται στην κυβένρηση της ανεργίας, της φτώχειας και του ρατσισμού. 

Ο μόνος δρόμος για να δικαιωθούμε είναι:

1.Να τιμωρηθούν και να μπουν φυλακή ο Βαγγελάτος και οι πληρωμένοι μπράβοι της εταιρίας του και να καταβληθούν άμεσα τα μεροκάματα της ματοβαμένης σοδειάς της φράουλας.

2. Να νομιμοποιηθούν οι εργάτες μετανάστες και να πάρουν άδειες εργασίας και παραμονής. Δεν θα δουλεύουμε πια σαν σκλάβοι, όπως στις φυτείες στην Αμερική.

3. Να γυρίσει πίσω ο μετανάστης εργάτης που απελάθηκε στο Μπαγκλαντές και να αφεθούν ελεύθεροι οι τρεις που κρατούντα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

4. Ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς με ωράρια, αμοιβές και κοινωνική ασφάλιση σύμφωνα με συλλογική σύμβαση εργασίας.

5. Ανθρώπινη κατοικία και διατροφή σε χώρους με κρεβάτια, ζεστό νερό, κουζίνες και πλυντήρια.

6. Να οργανωθούν όλοι, μετανάστες και ντόπιοι, στα εργατικά συνδικάτα τώρα.

7. Να σταματήσουν οι ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα και να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των μεταναστών.

8. Μέτρα ένταξης των μεταναστών στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Ηλείας με δράσεις των Δήμων και της περιφέρειας.

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

H Cosco και τα ΜΜΕ

Η απεργία στην Cosco και ό,τι υπήρχε σαν προαπαιτούμενο (συλλογικότητα, αποφασιστικότητα, συμμετοχή, ακόμα και σε χώρο που δεν είχε συνδικαλιστική οργάνωση), ειναι χρήσιμο παράδειγμα για όλους τους κλάδους και φυσικά τα ΜΜΕ δεν εξαιρούνται.


Και επί του αποτελέσματος κέρδισαν, εκεί που άλλοι όχι απλώς χάνουν, αλλά παραδίδουν "οικιοθελώς" τα κεκτημένα στους πολιτικούς τους πάτρωνες της συγκυβέρνησης...

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Ο εργασιακός μεσαίωνας της Πλαισίο Computers

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΑΙΣΙΟ
site : http://somepa.gr/ e-mail: som_epa@yahoo.gr


Είναι πλέον πρόδηλο ότι η εταιρεία Πλαίσιο έχει κυρήξει τον πόλεμο στους εργαζομένους της. Μοναδικός της σύμβουλος είναι η υπεροψία. Μια εταιρεία που έχτισε το όνομα της στα πτώματα των απολυμένων και εξοθούμενων σε παραίτηση υπαλλήλων της, οι οποίοι αριθμούν πάνω από 500 τα τελευταία 3 χρόνια. Διακηρύσει ότι δίνει εργασία σε 1100 άτομα αλλά αποκρύπτει το γεγονός ότι είναι μια εταιρεία πλυντήριο εργαζομένων.

Η ίδια εταιρεία δηλώνει περήφανη κέρδη πάνω από 75% και την ίδια ώρα αντί να κάνει αυξήσεις (στο όπως είναι πλέον γνωστό) εντελώς πιεσμένο προσωπικό της, στρώνει το χαλί ενός εργασιακού μεσαίωνα.

Πρωτοστάτης στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Με ενοικιαζόμενους εργαζομένους. Έχοντας 4ωρους εργαζομένους των οποίων τα βασικά δικαιώματα καταπατώνται με τον πιο βάναυσο τρόπο. Ατομικές συμβάσεις, “υποχρεωτικών” 10ωρων που έχουν “κενά σημεία” στη θέση των ωρών παραπάνω δουλειάς. “Πρωταθλήματα” ανταγωνισμού μεταξύ των υπαλλήλων με έπαθλο την μη απολυσή τους, μηχανάκια χρονομέτρησης της παραγωγικότητας που μετράνε ακόμα και την ώρα που θα πάνε στην τουαλέτα και ένα σωρό άλλες πρακτικές που καθιστούν την ζωή των εργαζομένων της μαρτύριο.

Τελευταίο επεισόδιο στο μακρύ αυτό σήριαλ του success story είναι η ανίθικη μεθόδευση της ώστε να αντικαταστήσει τους 8ωρους εργαζόμενους της, με 4ωρους σκλάβους! Προφασιζόμενη ένα σωρό ανούσιες αφορμές απολύει παλιούς για να φέρει καινούργιους, κάνοντας από επιλογή και όχι ανάγκη, την 4ωρη εργασία κανόνα και όχι εξαίρεση.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι πίσω από τους στατιστικούς πίνακες, τις βραβεύσεις και τις στημένες συνεντεύξεις, η εταιρεία Πλαίσιο Computers είναι μια εταιρεία, που πλήρως εναρμονισμένη με τις καθεστωτικές κυβερνήσεις των μνημονίων, τσακίζει το ηθικό του εργαζόμενου, σκοτώνει τον μικρό-επιχειρηματία ανοίγοντας 52 Κυριακές τον χρόνο και επί της ουσίας σπρώχνει την κοινωνία στην εξαθλίωση, δημιουργώντας σκλαβοπάζαρα για τους νέους εργαζομένους.



Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Από τα υποπροϊόντα στον αγώνα για εναλλακτική ενημέρωση


Aν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ (όσοι έχουν απομείνει και όποτε και με όσα "πληρώνονται") έχουν βυθιστεί στη φτώχεια, τότε για το εκπεμπόμενο προϊόν η δημοσιογραφική και πολιτιστική φτώχεια, είναι διαρκείας.

Ποτέ δεν υπήρξαν τόσα πολλά ΜΜΕ με τόσες λίγες διαφορές στο τί διαφορετικό έχει να προσφέρει το καθένα. Από την προπαγάνδα των τροίκανών επιτελείων, έως τον "πολιτισμό" των επαναλήψεων σήριαλ της "αρχαίας εποχής".
Υποστελεχωμένα σε προσωπικό, με εργασιακές σχέσεις αθλιότητας, υποκατέστησαν το ρεπορτάζ με τα non paper των κομματικών επιτελείων και τις "διαρροές".

Το ζήτημα μιας άλλης ποιότητας ενημέρωσης και της παραγωγής πολιτισμού είναι θέμα αιχμής, μαζί με τα εργασιακά ζητήματα.

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Tροϊκανοί κλεφτοκοτάδες ρημάζουν τα νοσοκομεία - συγκέντρωση το πρωί της Τρίτης στο Αμ. Φλέμιγκ

...αναδημοσίευση από το ertopen -διαδώστε το πανού ΔΕΝ το παίζουν τα κανάλια ούτε η ΥΕΝΕΔ-ΝΕΡΙΤ...


Συγκέντρωση για να μην μεταφέρουν - αρπάξουν το μηχάνημα οστικής πυκνότητας, πραγματοποιούν το πρωί της Τρίτης οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αμαλία Φλέμιγκ. Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:




Κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής, συνάδελφοι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία, εκπρόσωποι του Τύπου και ΜΜΕ.

Μόλις δύο ημέρες μετά από την μεγάλη συγκέντρωσή μας στην πλατεία του Αη- Γιώργη στα Μελίσσια, στον απόηχο των καταγγελιών μας για το επιχειρούμενο κλείσιμό του, μέσω της κατάρρευσης και της απαξίωσης, η Διοίκηση του Νοσοκομείου, απάντησε με μια επιχείρηση - αστραπή, σήμερα 14/7, ξηλώματος του μηχανήματος οστικής πυκνότητας από την Πτ. Μπόμπολα.
 
Το Σωματείο με τους λιγοστούς πια εργαζόμενους, αλλά ευτυχώς με τη συμπαράσταση κατοίκων της περιοχής, απέτρεψαν την επιχείρηση αυτή της αρπαγής, βασιζόμενοι και σε  κωλύματα και παραλείψεις στην τυπική διαδικασία.(Βλέπετε το πλιάτσικο δεν καταλαβαίνει από...διαδικασίες)
Επειδή ξέρουμε ότι θα επανέλθουν!

ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 9.30 ΠΜ ΣΤΗΝ ΠΤ. ΜΠΟΜΠΟΛΑ

(Λ. ΠΗΓΗΣ k ΖΑΪΜΗ - ΜΕΛΙΣΣΙΑ)

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ!

    Ενημερωτικά να σημειώσουμε, πως το μηχάνημα αυτό χρησιμοποιείται για εξετάσεις, κυρίως για την οστεοπόρωση και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και αναγκαίο στην ευρύτερη περιοχή και σε όλο το Βόρειο άξονα της Αττικής.  Πρόκειται για μηχάνημα σύγχρονο και σε πλήρως λειτουργική κατάσταση. Ήταν εγκατεστημένο στην Πτ. Μπόμπολα και δούλευε στα πλαίσια του Ακτινοδιαγνωστικού τμήματος.

Από πέρυσι τον Αύγουστο, με το μεγάλο κύμα της διαθεσιμότητας σταμάτησε τη λειτουργία του λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς "άδειασε" ουσιαστικά ολόκληρη η Πτέρυγα. Από τότε και μέχρι σήμερα παραμένει σε αδράνεια, παρά το γεγονός ότι η Διευθύντρια του αρμόδιου τμήματος ζητάει επίμονα και επανειλημμένα να μεταφερθεί στην Πτ. Τσαγκάρη (Κεντρικό κτίριο Α. Φλέμιγκ) όπου έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος. Έχουμε στο νοσοκομείο και εξειδικευμένο προσωπικό και πλήρη δυνατότητα αξιοποίησης του μηχανήματος. Γιατί παραμένει κλειστό επί ένα χρόνο, ενώ παρακαλάμε κυριολεκτικά, εργαζόμενοι και ασθενείς για τη λειτουργία του; Πολύ περισσότερο που δεν υπάρχουν πολλά τέτοια μηχανήματα στα δημόσια νοσοκομεία, για να εξυπηρετούν τους ασθενείς δωρεάν, με το ταμείο τους κλπ.

   Μετά τις καταγγελίες μας , ο κ. Κοντοζαμάνης (Διοικητής 1ης ΥΠΕ), αποφάσισε πως το μηχάνημα έπρεπε να φύγει από το Φλέμιγκ για...να μη σκανδαλίζει! Πράγματι, καθόλου δε βόλευε εκεί που ήταν, με τους εργαζόμενους να φωνάζουν "Φέρτε να κάνουμε εξετάσεις στον κόσμο" ενώ ο στόχος ήταν και είναι, η απαξίωση και τελικά το λουκέτο στο Αμαλία Φλέμιγκ. Με απόφασή του λοιπόν, πριν μερικούς μήνες, αποφάσισε να το μεταφέρει στο "Αγία Όλγα" τάχα για "αξιοποίηση". Μετά την αντίδραση τότε, όχι μόνο του Σωματείου αλλά και της Διοικητικής ιεραρχίας η απόφαση "πάγωσε" και υποτίθεται πως προχωρούσε το σχέδιο εγκατάστασης και λειτουργίας του στο κεντρικό κτίριο του Φλέμιγκ. Στην πραγματικότητα, όπως αποδείχτηκε, ήταν όλα "στάχτη στα μάτια".

   Σε αγαστή συνεργασία λοιπόν με την παρούσα διοίκηση, κανόνισαν σήμερα, την αιφνιδιαστική αρπαγή του μηχανήματος αλλά δεν τα κατάφεραν. Οι πληροφορίες μας λένε πως θα επιχειρήσουν, περισσότερο οργανωμένοι αύριο.

   Επειδή ξέρουμε πως η μεταφορά στο "Αγία Όλγα" είναι προσχηματική, επειδή ξέρουμε πως το όλο σχέδιο εντάσσεται στην επιχείρηση κατάρρευσης και κλεισίματος του Νοσοκομείου, επειδή ξέρουμε πως τα θύματα αυτής της πολιτικής θα είμαστε όλοι εμείς, εργαζόμενοι και ασθενείς, που δεν θα βρίσκουμε όχι εργαστήριο για εξετάσεις αλλά ούτε ράντζο σε διάδρομο...

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΚΑΘΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ, ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ,

ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 9.30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ "ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ" ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.



ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, ΧΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ, ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ, ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ, ΣΤΟ ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ.




ΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΘΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.

Οι τεχνικοί της ραδιοφωνίας στηρίζουν τους συναδέλφους της Ένωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας στις προσπάθειές τους για την υπογραφή ΣΣΕ








Αθήνα, Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει τη στήριξη και την αλληλεγγύη προς την Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας, η οποία κήρυξε απεργία που θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη 15/7 στις 6 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί την ίδια ώρα της Τετάρτης 16/7, ως απάντησηστην προκλητική αδιαφορία της εργοδοσίας, στο δίκαιο αίτημά για συνάντηση με σκοπό την υπογραφή νέας ΣΣΕ.

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφουν σε ανακοίνωσή τους: «Η εργοδοσία εκμεταλλευόμενη το γενικότερο κλίμα και το νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης, έχει επιλέξει το καθεστώς αβεβαιότητας για τους εργαζόμενους, πράγμα που εξυπηρετεί τα όποια σχέδιά της για το μέλλον.

Οι «ανταγωνίστριες» εταιρείες, συνεργάζονται αρμονικά όλον αυτόν τον καιρό με γνώμονα το συμφέρον τους. Έχουν ήδη κοινά δρομολόγια, κοινό δίκτυο, δίνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς σε εργολάβους που απασχολούν εργαζόμενους με μισθούς πείνας και ανύπαρκτα δικαιώματα. Κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, αλλά σε όλα οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο». Δεν θα τους το επιτρέψουμε!!!»

          Δεν υπάρχει μεγαλύτερος αγώνας από αυτόν για τα δικαιώματα των εργαζομένων και για την εξαφάνιση των σύγχρονων «δουλεμπορικών γραφείων». Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι σύμμαχοι και ό,τι και να κάνουν μνημονιακές κυβερνήσεις και μεγαλοεπιχειρηματίες οι εργαζόμενοι θα νικήσουν!
Κανείς εργαζόμενος μόνος του απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας.
Tο Διοικητικό Συμβούλιο

Oι εργαζόμενοι της ΕΡΤ-ΕΡΑ Ορεστιάδας για τα εργοστάσια της ΕΒΖ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ Της ΕΡΤ- ΕΡΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ


Νέα Ορεστιάδα, 14-07-14

Οι εργαζόμενοι- απολυμένοι στην Ε. ΡΑ Ορεστιάδας εκφράζουμε την απόλυτη στήριξη και αλληλεγγύη μας προς τους εργαζόμενους του εργοστασίου ζάχαρης της Νέας Ορεστιάδας και των Σερρών, με αφορμή την πρόσφατη γνωστοποίηση της «αναστολής» λειτουργίας των δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Η καταστροφική και ανθρωποκτόνος πολιτική της μειοψηφικής κυβέρνησης δεν θα έχει τελειωμό όσο δεν αποφασίζει ο ίδιος ο λαός να τους σταματήσει.

Το εργοστάσιο ζάχαρης της Νέας Ορεστιάδας, ακόμη και στα χρόνια της συστηματικής και στοχευμένης υποβάθμισής του, αποτελούσε έναν από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς πυλώνες της περιοχής, τον οποίο επιχειρούν να γκρεμίσουν.

Δεν είναι μόνο οι μόνιμοι εργαζόμενοι. Είναι οι δεκάδες εποχικοί εργαζόμενοι, είναι οι αγρότες, οι τευτλοεξαγωγείς, είναι το ετήσιο σύνολο του κύκλου εργασιών που «έπεφτε» στην περιοχή και τη συντηρούσε σε σημαντικό ποσοστό. Εν κατακλείδι, είναι το γενικό «μήνυμα» εγκατάλειψης που εκπέμπεται από τη συνεχή υποβάθμιση, το κλείσιμο υπηρεσιών και δομών, την κατάργηση ή συγχώνευση σχολικών μονάδων κ. α. Σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ξέρει.

Οι επαγγελματίες, καταστηματάρχες, οι ελευθεροεπαγγελματίες δεν μπορούν να στρουθοκαμηλίζουν και να σφυρίζουν ανέμελα. Τα 40 εκ. ευρώ που θα «φύγουν» από την τοπική αγορά ποιος θα τα φέρει;

Τα ψέματα τελείωσαν και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

Ας επιλέξει με ποιόν θα πάει και ποιον θα αφήσει.
Ή με την αξιοπρέπεια και το μέλλον το δικό του και των παιδιών του ή με τους οσφυοκάμπτες δουλικούς της συγκυβέρνησης.

Όλοι μαζί μπορούμε να ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ την κυβέρνηση και να κρατήσουμε ΑΝΟΙΧΤΟ το εργοστάσιο ζάχαρης της Νέας Ορεστιάδας.

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Από την 4π στη ΣΕΛΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ… η απλήρωτη εργασία καλά κρατεί



Προειδοποίηση: Ακολουθεί διδακτικό success story «υγιούς επιχειρηματικής ανάπτυξης».

Τα θλιβερά πεπραγμένα της αλήστου μνήμης εταιρείας 4π Ειδικές Εκδόσεις Α.Ε. είναι γνωστά και απασχόλησαν πολλάκις τον Σύλλογο στο παρελθόν. Γνωστές είναι επίσης οι εξελίξεις που έφεραν την εργοδοσία της 4π, με επικεφαλής τον κ. Θ. Σπίνουλα, να συνεχίζει σκιωδώς τη δράση της κάτω από άλλον εταιρικό μανδύα, αυτόν της ΣΕΛΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. (http://www.selenapress.gr/), μεταφέροντας εκεί τις έντυπες εκδόσεις του πασίγνωστου περιοδικού National Geographic (σχετικά με όλη την υπόθεση, δείτε αναλυτικά εδώ: http://www.smed.gr/2011/06/4.html).

Αυτό που, αν και αναμενόμενο (καθότι πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι τέτοιων «υγιών επιχειρηματιών»), δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα είναι ότι οι ίδιες αισχρές τακτικές της 4π με τις οποίες έμειναν τελικά απλήρωτοι, με οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, πολλές δεκάδες εσωτερικοί και εξωτερικοί εργαζόμενοι της εταιρείας συνεχίζονται και στη ΣΕΛΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, αφήνοντας ζοφερές υπόνοιες για το μέλλον…

Αυτή τη φορά, η υπόθεση αφορά οφειλές χιλιάδων ευρώ προς τους «εξωτερικούς συνεργάτες», μεταφραστές και επιμελητές, της σειράς Εθνικό Ιστορικό Αρχείο (http://historyarchive.gr/) – έκδοσης του National Geographic, όπου εξακολουθούν να είναι υπεύθυνοι, όπως προαναφέραμε, οι γνωστοί μας από την 4π κ. Γ. Κοπελιάδης (ο οποίος εμφανίζεται ως διευθυντής) και Θ. Σπίνουλας (ο οποίος δεν εμφανίζεται πουθενά, αλλά εκτελεί καταφανώς χρέη… αρχιδιευθυντή).

Οι συνάδελφοι εργάστηκαν επί μήνες χωρίς να πληρώνονται, περιμένοντας να αρχίσουν να λαμβάνουν τις, ούτως ή άλλως πολύ χαμηλές, αμοιβές τους με την ολοκλήρωση της δουλειάς τους. Ακόμα όμως και αυτή η εξαιρετικά δυσβάσταχτη συμφωνία δεν τηρήθηκε από τους εργοδότες τους, με αποτέλεσμα σήμερα, αρκετούς μήνες μετά την παράδοση της δουλειάς (και την έκδοση των έργων), να μην τους έχει καταβληθεί ακόμα ούτε ευρώ.

Δύο από αυτές τις συναδέλφους απευθύνθηκαν ήδη στον Σύλλογο. Μαζί τους, ήρθαμε σε επαφή με τους εργοδότες τους, αρχικά με τους κκ. Σπίνουλα και Κοπελιάδη, και κατόπιν με τη γραμματεία της προέδρου της ΣΕΛΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, της κ. Δ. Κορασίδη.

 Οι κκ. Σπίνουλας και Κοπελιάδης (με αυτή τη σειρά στην ιεραρχία, όπως δεν δυσκολευτήκαμε να διαπιστώσουμε) αρνήθηκαν να δεσμευτούν σε ημερομηνίες πληρωμής των συναδέλφων, παρά την αρχική τους υπόσχεση, με τον πρώτο μάλιστα να δίνει και ένα σόου εκνευρισμού, εμπάθειας, ακόμα και συνωμοσιολογίας («ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε;»), όταν επιχειρήσαμε να τον συναντήσουμε εκ νέου για να τον ρωτήσουμε το αυτονόητο, γιατί αρνείται να τηρήσει, έστω, τον λόγο του.

Τελικώς, η γραμματεία της προέδρου της ΣΕΛΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ όρισε ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα πληρωμής των δύο συναδέλφων, ξεκινώντας από την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, πριν κλείσει η εταιρεία για καλοκαίρι και παραπεμφθούν οι οφειλές στα πρωτοβρόχια και ακόμα παραπέρα.

Γνωρίζουμε ότι αρκετοί ακόμα συνάδελφοι βρίσκονται στην ίδια ακριβώς θέση, των απλήρωτων «εξωτερικών συνεργατών» ενός διδύμου που, αφού έβαλε λουκέτο σε μία (δική του) εταιρεία, λειτουργεί τώρα με τον ίδιο ακριβώς επαίσχυντο τρόπο κάτω από την προστασία μιας εταιρείας άλλων (η οποία, βέβαια, κάθε άλλο παρά άμοιρη ευθυνών είναι για τη σημερινή κατάσταση).

 Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι, στις παρούσες συνθήκες, απέναντι σε τέτοιους εργοδότες, όσοι συνάδελφοι δεν διεκδικήσουν σθεναρά τα δεδουλευμένα τους δεν αποκλείεται να βρεθούν αργά ή γρήγορα στην ίδια θέση με τους επί χρόνια πλέον απλήρωτους εργαζόμενους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, της 4π. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους απλήρωτους συναδέλφους που εργάστηκαν για τη σειρά Εθνικό Ιστορικό Αρχείο της ΣΕΛΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, αλλά και για όποιους άλλους τίτλους σχετίζονται με τις εκδόσεις του National Geographic, να έρθουν άμεσα σε επαφή με τον Σύλλογο: είναι ζήτημα αξιοπρέπειας όλων μας.



Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών

Μαυρικίου 8 & Μαυρομιχάλη
Αθήνα





Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Δημιουργικές προτάσεις...

Eίπαμε να σχολιάσουμε την προηγούμενη ανάρτηση με τίτλο "Το Ελληνικό Δημόσιο επικαλείται ... την κρίση για να "γλιτώσει" τους μισθούς!", που αναφέρεται στους ισχυρισμούς των δικηγόρων του δημοσίου στη δίκη των συναδέλφων από την ΕΡΑ Ηρακλείου.

Αφού λοιπόν το ελληνικό δημόσιο κάνει οικονομία στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, προτείνουμε οι μηνιαίες απολαβές Στουρνάρων, Χαρδουβελαίων, ΛοβερδοΑβραμοπουλοΓιακουματαίων, ΣαμαροΒενιζέλων και λοιπόν της συνομοταξίας να είναι του επιπέδου συνταξιούχου του ΙΚΑ.

Υ.Γ. Α να μην ξεχάσουμε και για τα στελέχη της ΔΤ-ΝΕΡΙΤ επίσης...

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Το Ελληνικό Δημόσιο επικαλείται ... την κρίση για να "γλιτώσει" τους μισθούς! - Σε ένα μήνα η δικαστική απόφαση


Aναδημοσίευση από: http://www.cretalive.gr/crete/view/to-ellhniko-dhmosio-epikaleitai-...-thn-krish-gia-na-glitwsei-tous-misthous/178178

Την οικονομική κρίση και τη δημοσιονομική λιτότητα επικαλείται το Ελληνικό Δημόσιο για να μην πληρώσει στους εργαζόμενους της ΕΡΤ στο Ηράκλειο, τους μισθούς υπερημερίας που επιδίκασε το δικαστήριο με την πρόσφατη απόφασή του. Η απόφαση αναμένεται σε περίπου ένα μήνα.

    Σε ένα μήνα η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα κατά των εργαζομένων της ΕΡΤ

Ξανά στις δικαστικές αίθουσες βρέθηκαν, σήμερα, οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ στο Ηράκλειο, λίγους μήνες μετά τη δικαίωσή τους από το Μονομελές Πρωτοδικείο, που έκρινε άκυρη την απόλυσή τους.

Σήμερα εκδικάστηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου, τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε το Ελληνικό Δημόσιο κατά των 20 εργαζόμενων στην ΕΡΑ Ηρακλείου και στον Τηλεοπτικό Σταθμό Κρήτης, με τα οποία ζητεί να “παγώσει” η η καταβολή των μισθών υπερημερίας που επιδίκασε το δικαστήριο με την πρόσφατη απόφασή του. Η απόφαση αναμένεται σε περίπου ένα μήνα.

Επικαλείται την οικονομική κρίση

Τον περασμένο Μάιο το δικαστήριο έκρινε ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στο Ηράκλειο συνέχισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, παρά το κλείσιμο του ραδιοτηλεοπτικού φορέα και επιδίκασε μισθούς υπερημερίας, οι οποίοι θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα.

Το Ελληνικό Δημόσιο με την αίτηση αναστολής εκτέλεσης που κατέθεσε ζητεί να μην καταβάλλει αυτούς τους μισθούς, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης για την απόλυση των εργαζομένων, που έχει ήδη προσδιοριστεί να εκδικαστεί στα μέσα Οκτωβρίου από το Μονομελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης.

Επικαλείται δε την οικονομική κρίση, τη δημοσιονομική λιτότητα και την σημαντική περιουσιακή βλάβη που θα υποστεί, μέσα σ' αυτό το σκηνικό.

Αδυνατούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες διαβίωσης

Η πλευρά των εργαζομένων επικαλέστηκε δια των δικηγόρων τους αλλά και με τις παρεμβάσεις που έκαναν η ΠΟΕΣΥ, η ΕΣΗΕΠΗΝ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου και η ΠΟΣΠΕΡΤ δηλώνοντας πλήρη αδυναμία των 20 εργαζομένων, να ανταποκριθούν πλέον σε βασικές ανάγκες διαβίωσης. Από την πλευρά του το Ελληνικό Δημόσιο προέβαλε ως επιχείρημα ότι αν καταβάλει τα χρήματα πέραν της δημοσιονομικής λιτότητας και της οικονομικής κρίσης, σε περίπτωση που δικαιωθεί από το Εφετείο , δε θα μπορέσει να πάριε πίσω τα χρήματα, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης των 20.

Το επιχείρημα αυτό κατέρριψε η πλευρά των εργαζομένων της ΕΡΤ εξηγώντας ότι με δεδομένο ότι δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις ακόμη, σε περίπτωση δικαίωσης του Δημοσίου από το Εφετείου, θα μπορέσει να γίνει συμψηφισμός από τα ποσά που εκκρεμούν.

Υπέρ των εργαζομένων κατέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ευρ. Κουκιαδάκης ο οποίος μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι για να τα βγάλουν πέρα, καθώς όχι μόνο δεν εργάζονται αλλά επίσης έχουν την ευθύνη "να προσέχουν το μαυσωλείο της ΕΡΤ". Την ίδια στιγμή, όπως είπε "πνίγονται από δάνεια, δαπάνες, προβλήματα υγείας", ενώ χαρακτήρισε "πρόκριμα για εντυπώσεις δημοσιότητας" την προσφυγή του ελληνικού δημοσίου κατά των εργαζομένων.

Παράλληλα επρόκειτο να καταθέσει και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, ο οποίος ξεκίνησε μιλώντας για τη συμπεριφορά του Δημοσίου, ωστόσο τον διέκοψε η πρόεδρος.

Το παρών έχουν δώσει από τις δημοσιογραφικές ενώσεις, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κ.Σαββίδης, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κ.Κορτέσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, Θέμης Μπερεδήμας, ο Γιώργος Γιουκάκης από την ΕΣΗΕΑ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μ.Διακάκη και Μ.Κριτσωτάκης, οι Αλληλέγγυοι Πολίτες, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εκπρόσωποι φορέων, που κατέκλυσαν τη δικαστική αίθουσα.

Παράλληλα το "παρών" έδωσε και το ertopen.gr, συνεργείο της οποίας ήρθε στο Ηράκλειο από την Αθήνα κι εξέπεψε ζωντανό πρόγραμμα έξω από τα Δικαστήρια, με την Αγλαΐα Κυρίτση και τη Φανή Καλαθάκη.

ΠΟΣΠΕΡT: Ενώνουμε τη φωνή μας με την κοινωνία και τα κινήματα



Τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο του Συντάγματος που θα γίνει την Παρασκευή 11 Ιουλίου, ανακοίνωσε η ΠΟΣΠΕΡΤ. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της αναφέρει:



ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΤ
ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ

"Την Παρασκευή 11 Ιουλίου του 2014 συμπληρώνονται 13 μήνες από το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ και το μαύρο στην ανεξάρτητη ενημέρωση και τον πολιτισμό, που θέλει να επιβάλει η υποταγμένη συγκυβέρνηση της μειοψηφίας στην συνείδηση και στην απόφαση του Ελληνικού λαού.

Ένα χρόνο και ένα μήνα μετά το μαύρο, η ΠΟΣΠΕΡΤ, οι εργαζόμενοι, οι δημοσιογράφοι, οι αλληλέγγυοι, οι αγωνιστές της ελεύθερης ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα, συνεχίζουν τον αγώνα της ελεύθερης Ενημέρωσης, του γνήσιου Πολιτισμού, της πραγματικής ΕΡΤ3, της αληθινής ΕΡΑ, της ανοικτής ΕΡΤ φωνή της Κοινωνίας, των κινημάτων των συλλογικοτήτων, των πολιτών, της ΕΡΤ που είναι και θα μείνει ανοικτή, φωνή του κάθε αγωνιστή!

Την Παρασκευή  11/7/2014 θα τιμήσουμε αυτό τον διαρκή αγώνα, ενώνοντας τη δική μας φωνή  με τη φωνή  τριών μεγάλων κινημάτων που αντιστέκονται:

  στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο
  στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής
  στο ξεπούλημα των ακτών της πατρίδας μας

Συμμετέχουμε αγωνιστικά στο μεγάλο συλλαλητήριο - συναυλία την Παρασκευή 11 Ιουλίου και ώρα 20:00 στην πλατεία Συντάγματος, με σύνθημα:

Χημικά – Σκουριές – Ακτές. Συμβαίνουν τώρα!
Μαζί τα σταματάμε τώρα!
Η Ελεύθερη ΕΡΤ και η ertopen.com θα καλύψει και θα μεταδώσει ζωντανά το συλλαλητήριο και τη συναυλία στο Σύνταγμα και με ανταποκρίσεις τις κινητοποιήσεις στις άλλες πόλεις.
Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ    ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΙΣΤΗ.

Μπορούμε να τους Νικήσουμε".

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΕΡΑ Ιωαννίνων: Συγκέντρωση ενάντια στην ανεργία την Πέμπτη 10/7


...αναδημοσίευση από το www.ertopen.com, η φωτο είναι από τη διαδήλωση της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα...

Οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Ιωαννίνων μαζί με πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της πόλης των Ιωαννίνων, άλληλέγγυους φορείς και πολίτες, συνεχίζουν τις δράσεις διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης.

Αυτή την Πέμπτη, 10 Ιουλίου, στις 8 το απόγευμα, όπως τις προηγούμενες, καλείται νέα συγκέντρωση, μπροστά από το κτίριο του ιστορικού σταθμού, στον πεζόδρομο της Νικ. Παπαδοπούλου.

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται σε συνέχεια των δράσεων αυτής της εβδομάδας και του συντονισμού εργαζομένων, ανέργων, αλληλέγγυων ενάντια στην πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας, της φτώχειας και του αυταρχισμού που επιδεικνύει η κυβέρνηση κι εναντίωσης στον αυταρχισμό της κυβέρνησης να προχωρήσει στο ξεπούλημα των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών (νερό, ηλεκτρικό ρεύμα), των δημόσιων ελεύθερων χώρων (Αμπελόκηποι, παραλίμνια περιοχή Ιωαννίνων) και του φυσικού πλούτου της Ηπείρου (ακίνητα που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ).

Την Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2014 οι απολυμένοι της ΕΡΑ συμμετείχαν στην πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ ενάντια στην αξιολόγηση και στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, ενώ δήλωσαν τη στήριξη τους στην κινητοποίηση του εμπορικού κόσμου, το πρωί, έξω από τα γραφεία του τοπικού υποκαταστήματος του ΟΑΕΕ, για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Τέλος, οι απολυμένοι – εργαζόμενοι της ΕΡΑ από κοινού καλούν όλα τα σωματεία, τους συλλόγους εργαζόμενους, τα κινήματα και τους ενεργούς πολίτες να συμμετέχουν στην προσπάθεια ενοποίησης και ισχυροποίησης των κοινωνικών αγώνων. Στη συγκέντρωση της Πέμπτης καλούν ακόμη: ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ), Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου (ΕΤΕΠ και ειδικό εργαστηριακό προσωπικό), Σωματείο Μετάλλου ν. Ιωαννίνων, Σωματείο Εργαζομένων στα Praktiker, Ραδιοφωνικός Σύλλογος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΡΑΣΠΙ), παράταξη «Ταξική Ενότητα» Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα, Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο, Αριστερή Παρέμβαση Οδοντιάτρων.

H ETEΡ στον ΟΜΕΔ


Στην διαδικασία Διαιτησίας του ΟΜΕΔ για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους τεχνικούς ραδιοφωνίας



Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕΡ στις 25 Ιουνίου 2014 κατέθεσε στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας αίτημα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τους ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών σταθμών στο επίπεδο της Διαιτησίας.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 2307/2014 και σε συνέχεια της πρότασης Μεσολάβησης ΟΜΕΔ, καθώς και της επιστολής μας προς ΟΜΕΔ, με την οποία αποδεχθήκαμε την ανωτέρω πρόταση του Μεσολαβητή ΟΜΕΔ, ενώ οι εργοδότες την απέρριψαν, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕΡ χαιρετίζοντας την απόφαση του ΣτΕ και πιστό στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μελών μας, κατέθεσε αίτηση στον ΟΜΕΔ για συνέχιση της διαδικασίας υπογραφής ΣΣΕ για τον χώρο των τεχνικών της ραδιοφωνίας.

Ενημερώνουμε ότι για την Τετάρτη 16 Ιουλίου και ώρα 14.00 ορίστηκε η πρώτη συνάντηση στον ΟΜΕΔ με την διαδικασία της Διαιτησίας για την υπογραφή ΣΣΕ.

Καλούμε τους τεχνικούς συσπειρωμένοι γύρω από το Σωματείο μας να στηρίξουν όπως πάντα τις προσπάθειές μας για να ξαναπάρουμε πίσω την ζωή μας.

Συνεχής, οργανωμένος αγώνας μέχρι να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Κανείς εργαζόμενος μόνος του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο