Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Η ανθρωπογεωγραφία της ΕΡΤ


του Θωμά Σίδερη

ΕΡΤ από μηδενική βάση;

Μα η ιστορία δεν είναι κοντέρ για να μηδενίζεται. Η ιστορία μπορεί να ξαναγράφεται, να παραγράφεται ή να διαγράφεται αλλά δεν μηδενίζεται. Και η ΕΡΤ δεν έχει απλώς τη δική της ιστορία, είναι κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου.

Η ΕΡΤ δεν είναι μόνο οι απολυμένοι εργαζόμενοί της, δεν είναι μόνο το ανεξάντλητο και εν μέρει ανεξερεύνητο ιστορικό αρχείο της, δεν είναι μόνο η φωνή της που φτάνει μέχρι τα πέρατα του κόσμου: είναι όλα αυτά, όλα όσα ξέρουμε και όλα εκείνα που υποθέτουμε πως είναι, μα και κάτι παραπάνω – η ΕΡΤ μπορεί από μόνη της να δημιουργεί και να γράφει ιστορία.

Το αυτοδιαχειριζόμενο μοντέλο της ΕΡΤ έγραψε και γράφει τη δική του πρωτότυπη ιστορία. Αφήνοντας πίσω του τα μικρά και μεγάλα γεγονότα της καθημερινότητας, απέδειξε -και ίσως χωρίς να το πολυκαταλάβει- αυτό που η σύγχρονη ιστοριογραφία αποδέχεται σαν την πλέον κυρίαρχη τάση: η ιστορία αφήνει πίσω της την απλή καταγραφή των γεγονότων και δίνει χώρο στην ανθρωπογεωγραφία.

Και η ανθρωπογεωγραφία του αυτοδιαχειριζόμενου μοντέλου της ΕΡΤ έχει από μόνη της εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στον γεωγραφικό χάρτη της αυτοδιαχείρισης οι άνθρωποι της ERTopen απέδειξαν ότι μπορούν να παράγουν υψηλής ποιότητας ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό πρόγραμμα χωρίς τη συμβολή φυτευτών goldenboys και παραμάγαζων τηλεοπτικών παραγωγών που περίμεναν για χρόνια σινιάλο από το Ραδιομέγαρο για να εκκινήσουν τις μηχανές και τα λογιστικά βιβλία τους.

ΕΡΤ από μηδενική βάση στην πράξη σημαίνει “χρόνος”. Ίσως και για κάποιους ώστε να βρουν χρόνο και να προβάρουν το κουστούμι του γνωρίζοντα, επενδεδυμένο με ψήγματα αριστερής νομιμοφροσύνης και ανέξοδης επαναστατικής φρασεολογίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: