Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Ανακοίνωση για τον ΕΔΟΕΑΠ των Γ.Αγγέλη-Π.Χριστοδουλίδου


25 Φεβρουαρίου 2015


Συνάδελφοι δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι.
Κεντρικό ζήτημα στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σαββάτου είναι να αποκτήσουν οι συνάδελφοι μέτοχοι-μέλη του ΕΔΟΕΑΠ μια ξεκάθαρη εικόνα για το παρόν και το μέλλον του ασφαλιστικού μας Οργανισμού απέναντι στους ...χειμάρρους παραπληροφόρησης,  που κοντεύουν να «πνίξουν» τους ασφαλισμένους..
Για αυτό,  πρέπει να συμμετέχουμε όλοι.
Ο ΕΔΟΕΑΠ, σήμερα,  παρά την παρατεταμένη κρίση,  που έχει επηρρεάσει τα τελευταία χρόνια,  κατά κύριο λόγο την ροή εσόδων από το αγγελιόσημο και τις εισφορές μελών,λόγω της τρομακτικής ανεργίας στα ΜΜΕ, εξακολουθεί να είναι “βιώσιμος”. Και αυτό,  παρά το εφιαλτικό “κούρεμα” των αποθεματικών του ταμείου από το PSI, στις 12 Μαρτίου του 2012 και την επιπλέον ζημιά εκατομμυρίων (δεύτερο “κούρεμα”) από τις επιλογές ρευστοποίησης αποθεματικών την επόμενη ημέρα του PSI από την διοίκηση Σπανοπούλου.
Η “ζημιά”,  που έχει υποστεί με τον τρόπο αυτό, ο Οργανισμός, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση ανεργίας από τις απολύσεις και τις δραματικές μειώσεις αμοιβών, με τις ατομικές συμβάσεις εξαθλίωσης, έχουν συρρικνώσει τις εισροές πόρων,  σε σημείο,  που να μειωθούν τα ρευστά διαθέσιμα (καταθέσεις σε τράπεζες) στα χαμηλότερα επίπεδα, εδώ και δεκαετίες.
Η δραστική αυτή συρρίκνωση των ρευστών διαθεσίμων έχει υποχρεώσει τον Οργανισμό να αναζητήσει για τους επόμενους μήνες πόρους,  που θα ενισχύσουν τα ρευστά διαθέσιμά του, για να αποφύγει να υποστεί ένα “τρίτο κούρεμα” στα επαρκή αποθεματικά του,  που βρίσκονται, είτε στην ΤτΕ,  στο “Κοινό κεφάλαιο”, είτε σε άλλες τοποθετήσεις, όλες με την μορφή ομολογιακών τίτλων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εξειδικευμένος Σύμβουλος Επενδύσεων (ΕΔΕΚΤ) του Οργανισμού μας έχει ήδη συστήσει, σε περίπτωση ανάγκης ενίσχυσης των ρευστών διαθεσίμων του Οργανισμού,  να προχωρήσει το ΔΣ σε ρευστοποίηση μέρους των αποθεματικών από το “Κοινό Κεφάλαιο” στην ΤτΕ και με γνώση ότι αυτό θα προκαλέσει ταμειακή ζημία στον Οργανισμό, λόγω των χαμηλών τιμών των ελληνικών ομολόγων.
Οι προτάσεις: 
Μπροστά στην προοπτική αυτή και εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου,  τα μέλη του ΔΣ κατέθεσαν προτάσεις, σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις.
·         Ορισμένοι αμέσως πρότειναν νέες δραστικές περικοπές στις δαπάνες του Οργανισμού με προφανή “θύματα” τα εφάπαξ και στην συνέχεια τις επικουρικές συντάξεις ή τις δαπάνες για την υγεία και σαφώς, με προφανή πρόθεση να νομιμοποιήσουν τις ανάλογες πολιτικές της προηγούμενης διοίκησης.
·         Άλλοι συνάδελφοι πρότειναν περικοπή δαπανών, σε συνδυασμό με προσωρινή αναστολή πληρωμών στο εφάπαξ.
·         Μια άλλη πρόταση ήταν η κατάθεση αιτήματος δανείου από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ.
·         Τέλος,  η πρόταση που κατατέθηκε από δύο μέλη του ΔΣ (Π. Χριστοδουλίδου/Γ. Αγγέλη),  ήταν να υπάρξει ένα δάνειο μικρής διάρκειας από τα αποθεματικά των Ενώσεων,  που βρίσκονται διαθέσιμα στις τράπεζες , σε συνδυασμό με επίσπευση της απόδοσης των δόσεων από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, προκειμένου να διευκολυνθεί προσωρινά η ρευστότητα του Οργανισμού, μέχρι να αντιμετωπισθεί συνολικά και μακροπρόθεσμα το ασφαλιστικό από την νέα κυβέρνηση.
Για τον λόγο αυτό,  τα δύο αυτά  μέλη του ΔΣ είχαν από τον Δεκέμβριο ζητήσει την σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης,προκειμένου ο κλάδος έγκαιρα να ενημερωθεί και να αποφασίσει για τα επόμενα βήματά του. Η έκτακτη ΓΣ,  μετά από πολλές περιπέτειες και κωλυσιεργίες κάθε είδους για να μη πραγματοποιηθεί, συγκαλείται επιτέλους,  έστω και την τελευταία στιγμή, αυτό το Σάββατο 28/2.
Κάτι που πρέπει να γνωρίζετε:  
Δύο επιπλέον στοιχεία, που πρέπει να γνωρίζουν οι συνάδελφοι εν όψει  της Γενικής Συνέλευσης,  είναι τα ακόλουθα :
·         Το δάνειο από τις Ενώσεις στον ΕΔΟΕΑΠ,  αν εμποδιστεί για μικροπολιτικούς και εκλογικούς ή άλλους λόγους,  θα κάνει διπλή οικονομική ζημιά στα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ και των Ενώσεων.
Η πρώτη αφορά στο τρίτο “κούρεμα”,  που θα επιβάλουν στα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ για τους λόγους ,που προαναφέρθηκαν.
Η δεύτερη είναι ότι το ποσό των διαθεσίμων, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινή διευκόλυνση στον ΕΔΟΕΑΠ, αν δεν δοθεί το δάνειο,  θα παραμείνει στις τράπεζες , με το πολύ χαμηλό τρέχον επιτόκιο, αντί να διατεθεί στον ΕΔΟΕΑΠ με ένα επιτόκιο χαμηλό μεν,  αλλά σαφώς μεγαλύτερο,  από αυτό,  που οι Ενώσεις παίρνουν από τις τράπεζες.
Με άλλα λόγια,  τα “κέρδη” αυτά από την διαφορά επιτοκίων μεταξύ τραπεζών και δανείου προς τον ΕΔΟΕΑΠ θα βγουν από την μία τσέπη των ασφαλισμένων, (δηλαδή, τα διαθέσιμα του ΕΔΟΕΑΠ) για να καταλήξουν στην άλλη τσέπη και πάλι των ασφαλισμένων (δηλαδή, στα διαθέσιμα των Ενώσεων),  αντί να τροφοδοτούν τα κέρδη των τραπεζών. Θα θέλαμε να μάθουμε πως  ακριβώς οι πολέμιοι του δανείου θα το εξηγήσουν αυτό στα μέλη των Ενώσεων.
·         Στην συνάντηση του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ με τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Στρατούλη, γίναμε αποδέκτες της άμεσης πρόθεσής του να διευκολύνει την ρευστότητα του Οργανισμού με την επίσπευση της απόδοσης από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ του μεριδίου,  που ο ΕΔΟΕΑΠ έχει λαμβάνειν από την εκκαθάριση του Αγγελιόσημου του μηνός Ιανουαρίου. Η απόδοση της εκκαθάρισης ενός μήνα (!) λόγω μεγέθους (είναι 2,5 εκ. ευρω) υπερκαλύπτει τις όποιες άμεσες ανάγκες και απογυμνώνει τις εκκλήσεις πανικού και παραπληροφόρησης για την “επικείμενη” κατάρρευση του Οργανισμού.
Συνάδελφοι,  εδώ και δύο χρόνια λέμε ενάντια σε όλους όσους κραύγαζαν για “μέτρα” και πάλι “μέτρα”, δηλαδή περικοπές στην επικούρηση και στην περίθαλψη,   ότι το πρόβλημα του Οργανισμού ήταν και παραμένει  τα έσοδα.
·         Οι περικοπές,  που έγιναν από την πλειοψηφία στον Οργανισμό αυτά τα δύο χρόνια,  μείωσαν το έλλειμμα από τα 24 εκ. ευρώ στα 14 εκ ευρώ. Αυτή είναι μία “προσαρμογή”,  που δεν έχει γίνει πουθενά αλλού μέσα στον πενταετή μνημονιακό εφιάλτη.
·         Αρνηθήκαμε να ψηφίσουμε τις περικοπές και τότε και τώρα. Συμβάλλαμε στο ΤΥΠ με τον εξορθολογισμό των δαπανών, αλλά και το δραστικό ξήλωμα των δικτύων διαπλοκής και διαφθοράς
·         και μεριμνήσαμε,   ώστε με δίκαιο τρόπο και ισονομία να
·         εξυπηρετούνται όλοι οι συνάδελφοι.
Ενισχύσαμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Θεωρούμε αδιανόητο να περικόψουμε παροχές περίθαλψης, που απαλύνουν  τον πόνο και τα προβλήματα των συναδέλφων μας.
·         Δεν μπορούν να γίνουν άλλες περικοπές.Γιατί τότε δεν θα μιλάμε για έναν ΕΔΟΕΑΠ, που θα στέκεται όρθιος στο πλευρό εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων. 
Το θέμα  μας λοιπόν είναι τα έσοδα.
Τα έσοδα από το αγγελιόσημο,  που , είτε μας τα “κουρεύουν”,  είτε μας τα κλέβουν, παρά τους χρυσοπληρωμένους μάνατζερ,  που οι διάφορες “πλειοψηφίες” των διοικήσεων φρόντιζαν να εγκαθιστούν κάθε φορά επικεφαλής στην Διεύθυνση Εσόδων.
Η αλλαγή,  που έχει σημάνει για τον λαό και τον κλάδο μας,  το αποτέλεσμα της ανατροπής της μνημοναικής κυβέρνησης, πρέπει να γίνει το εφαλτήριο της ανένδοτης και ασυμβίβαστης  πάλης μας  και του καθημερινού αποφασιστικού μας αγώνα για μία οριστική απάντηση στο ασφαλιστικό,  που θα κόψει τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στους εργοδότες, το κράτος και τους εκάστοτε διαχειριστές αυτής της διαπλοκής. Για ασφαλιστικά κεκτημένα δικαιώματα,  που θα στηρίζονται στην επιστροφή των κλεμμένων, αλλά και στην αξιοπρεπή χρηματοδότηση της ασφάλισης των εργαζόμενων του κλάδου σε ένα ενιαίο ασφαλιστικό σύστημα.
Τα μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ
Γιάννης Αγγέλης- Πόπη Χριστοδουλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: