Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Υιός Μπακατσέλου: χαμογελά και αστειεύεται (!!!) με το λουκέτο στον ημερήσιο «Αγγελιοφόρο»

 ...αναδημοσίευση από τη φωνή των εργαζομένων στον "Αγγελιοφόρο"...

Απούσα απ΄ όλα τα σημεία πώλησης της Βόρειας Ελλάδας παραμένει εδώ και 48 ώρες η ημερήσια εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», που ελέγχεται από την οικογένεια του βιομήχανου Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου. Κατά παράδοξο τρόπο, το γεγονός αυτό προκαλεί, όπως φαίνεται, ικανοποίηση στην εργοδοσία της εκδότριας εταιρίας, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο Σταύρος Ψυχάρης και ο Φώτης Μπόμπολας.

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Μακεδονίας και της Θράκης έχει αναστείλει την έκδοσή της από το απόγευμα της Δευτέρας 4 Αυγούστου μετά την επίσχεση εργασίας που άσκησαν δέκα (10) εργαζόμενοι με νευραλγικές θέσεις στη διαδικασία παραγωγής. Σελιδοποιοί, τεχνικοί Τύπου και υπάλληλοι μικρών αγγελιών διέκοψαν την παροχή των υπηρεσιών τους,  διαμαρτυρόμενοι  για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους.


Στους εν λόγω εργαζόμενους, αλλά και στο σύνολο του προσωπικού η εργοδοσία της εταιρίας οφείλει μισθούς 6,5 μηνών, ενώ αρνείται να αναλάβει δεσμεύσεις για την έγκαιρη αποπληρωμή τους.

Σε επίσχεση εργασίας

Σε επίσχεση εργασίας έχουν ήδη κατέλθει από τα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου άλλοι δέκα (10) εργαζόμενοι, κυρίως δημοσιογράφοι, αρνούμενοι να παράσχουν την εργασία τους, δίχως να αμείβονται. Δεκάδες άλλοι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει και έχουν λάβει τη θερινή άδειά τους, μέχρι ότου αποσαφηνιστεί εάν και πότε θα εισπράξουν τις αποδοχές τους.

Σε αναστολή έκδοσης οδεύει, όπως όλα δείχνουν, και ο «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», αρχής γενομένης από τις 9 Αυγούστου, καθώς για την προετοιμασία του δεν επαρκούν πλέον οι διαθέσιμες ειδικότητες των εργαζομένων.

Εικόνα απαξίωσης

Κατά τις τελευταίες 8 εβδομάδες το εκδοτικό συγκρότημα του «Αγγελιοφόρου» παρουσιάζει εικόνα απαξίωσης και αποσύνθεσης. Η ημερήσια εφημερίδα έχει περιορίσει αισθητά τον αριθμό των σελίδων της και συχνά εκδίδεται χωρίς οικονομικές, πολιτιστικές ή αθλητικές ειδήσεις, λόγω της απουσίας δημοσιογράφων, ενώ η κυκλοφορία της παρουσιάζει πτωτικές τάσεις.


Ροπή για αστεϊσμούς

Η εικόνα αυτή, αλλά και η διακοπή της έκδοσης του ημερήσιου εντύπου δε φαίνεται να πτοεί ούτε κατ΄ ελάχιστον τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εκδότριας εταιρίας, Βασίλειο Μπακατσέλο, υιό του βιομήχανου Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου από τον πρώτο γάμο του.
Μάλιστα, κατά τη χτεσινή συνάντηση με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών σωματείων ο Βασίλειος Μπακατσέλος εμφανίστηκε – όλως παραδόξως – ευδιάθετος, χαμογελαστός και με ισχυρή ροπή σε αστεϊσμούς. Δε φάνηκε να ανησυχεί ιδιαιτέρως για τις δυσμενείς εξελίξεις στην εταιρία  που διοικεί και δήλωσε σε ψύχραιμο τόνο ότι, εάν πολλαπλασιαστούν οι επισχέσεις εργασίας εργαζομένων, τότε θα αναστείλει τη λειτουργία όλου του εκδοτικού συγκροτήματος.


Εκ περιτροπής εργασία

Ο ίδιος απείλησε επίσης να επιβάλει μονομερώς σύστημα εκ περιτροπής εργασίας με δύο (2) ημέρες απασχόλησης την εβδομάδα, εάν οι περισσότεροι εργαζόμενοι αρνηθούν να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας, διάρκειας έξι (6) μηνών, με μειώσεις αποδοχών από 30% έως 35%.

Ο υιός Μπακατσέλου είπε επίσης πως θα καταβάλει το υπολειπόμενο ποσοστό, ύψους 55%,  της μισθοδοσίας του Φεβρουαρίου έως τις 18 Αυγούστου και το 1/30 των συνολικών οφειλών του εντός του Νοεμβρίου. Αρνήθηκε δε και πάλι να εξοφλήσει εγκαίρως τις υποχρεώσεις που έχει συσσωρεύσει προς το προσωπικό του εδώ και 6,5 μήνες, παραπέμποντας στο… 2018.


Συζητήσεις για πώληση

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο υιός Μπακατσέλου είπε χτες ευθαρσώς ότι προσπάθησε να πωλήσει το συγκρότημα του «Αγγελιοφόρου» στην οικογένεια του μεγαλοεπενδυτή Γιάννη Ρήγα, που ελέγχει το έτερο εκδοτικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, αυτό της «Μακεδονίας». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η συνάντηση που έγινε πρόσφατα, για να συναφθεί η συμφωνία, ναυάγησε, λόγω της οικτρής οικονομικής εικόνας του «Αγγελιοφόρου».

Από τις αρχές του 2011 έως σήμερα στην Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ (ΕΒΕ ΑΕ), την εταιρία που εκμεταλλεύεται τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», το μηνιαίο περιοδικό «Close Up» και σειρά άλλων εντύπων, έχουν χαθεί περί τις 280 θέσεις εργασίας και πλέον έχουν απομείνει να εργάζονται 108 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων στον τομέα των μικρών αγγελιών.

Στις αρχές του 2015 η ΕΒΕ ΑΕ επιχείρησε να αναζητήσει καταφύγιο στις προστατευτικές διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, αλλά η αίτησή της απορρίφθηκε, ενώ την ίδια τύχη είχε – και μάλιστα δύο (2) φορές –  το αίτημά της για αναστολή των ατομικών διώξεων σε βάρος της περιουσίας της.

Υπόδικος, αλλά…

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο Βασίλειος Μπακατσέλος, ο οποίος έχει επιβαρυνθεί με 29 ποινικές και αστικές δικογραφίες κατά το παρελθόν, είναι σήμερα υπόδικος. Κατά την οκτάμηνη θητεία του στον «Αγγελιοφόρο» έχει συλληφθεί δύο φορές με τη διαδικασία του αυτοφώρου και διώκεται για τη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων 2014 και δεδουλευμένων αποδοχών του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, ακολουθώντας παρελκυστική τακτική ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, ο υιός Μπακατσέλου κατορθώνει να λαμβάνει συνεχώς αναβολές και να μεταθέτει χρονικά τη συζήτηση των υποθέσεών του, αξιοποιώντας νομικά τεχνάσματα και ευτελείς δικαιολογίες του δικηγόρου της οικογένειας Μπακατσέλου, Παντελή Χαλβατζάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: