Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΈΛΕΥΣΗ ΣΤΑ ΜΜΕ Παρασκευή 7.30μμ στην ΕΣΗΕΑ


Να ανοιξουμε άλλο δρόμο για τον κλάδο

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ εργαζόμενων στα ΜΜΕ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 7.30μμ στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20)

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχουμε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα όλη την προηγούμενη πενταετία. Οι βαρώνοι των ΜΜΕ απέδειξαν ότι είναι όχι μόνο καλοί προπαγανδιστές των μνημονιακών πολιτικών που ρημάζουν την εργαζόμενη κοινωνία, αλλά πάνω απ’ όλα είναι “καλά” αφεντικά,  εφαρμόζοντας στο έπακρο όλη τη βαρβαρότητα. Σαν κλάδος δεχτήκαμε χτυπήματα και έγιναν πισωγυρίσματα. Εκλεισαν το ΑΛΤΕΡ, η Ελευθεροτυπία και δεκάδες ακόμη “μαγαζιά”. Απολύθηκαν χιλιάδες συνάδελφοι. Χτυπήθηκε ο συνδικαλισμός μέσα απο στοχευμένες απολύσεις, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια η απλήρωτη δουλειά, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ατομικές συμβάσεις, εργοδοτική τρομοκρατία.
Τώρα, αφεντικά και κυβερνήσεις προχωράνε στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος συνολικά για όλους τους εργαζόμενους αλλά και ειδικά για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, με μειώσεις συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια, λεηλασία ταμείων, κατάργηση αγγελιόσημου…
Ολη αυτή η καταστροφή δεν θα ήταν εφικτή αν δεν έβρισκαν δίπλα τους την πλειοψηφία των ηγεσιών των Ενώσεων του κλάδου. Ηγεσίες που επιμένουν να κρατάνε τον κλάδο ένα κλειστό κλάμπ, αρνούμενοι να ανοίξουν στους χιλιάδες συναδέλφους που δουλεύουν στις γαλέρες των σαίτ, απλήρωτοι, “μαύροι”, ανασφάλιστοι. Ηγεσίες που έχουν να βρεθούν στους χώρους δουλειάς των εργαζόμενων που υποτίθετε ότι εκπροσωπούν, χρόνια ολόκληρα. Ηγεσίες που συναγελλάζονται με υπουργούς και υπουργεία για να παρακαλέσουν για μια “εξαίρεση”, ένα “μπαχτσίσι”. Ηγεσίες που σταματάνε τις απεργίες που οι ίδιοι εξαγγέλλουν, ικανοποιημένοι απο ένα νεύμα της κυβέρνησης, μια αόριστη υπόσχεση. Ηγεσίες οι οποίες και όπου τα αποτελέσματα δεν τους αρέσουν δεν διαστάζουν να κάνουν πραξικοπήματα όπως έγινε στον ΕΔΟΕΑΠ (για προφανείς λόγους).
Απο αυτές τις ηγεσίες, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε θετικό. Χρειάζεται να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας οι απο τα κάτω, οι συνάδελφοι που βρισκόμαστε στις γαλέρες, έντυπες ή ηλεκτρονικές, απλήρωτοι στην πλειοψηφία μας. Οι χιλιάδες άνεργοι του κλάδου. Οι συνάδελφοι στα  κάτεργα των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, που βρίσκονται χωρίς συμβάσεις, χωρίς ασφάλιση, χωρίς ταμεία.
Αυτη η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ ξαναβρήκαν τη δουλειά τους μετά απο δύο χρόνια αγώνα. Σε μια σειρά απο “μαγαζιά” (ΑΝΤΕΝΝΑ, ΜΕΓΚΑ) οι συνάδελφοι τεχνικοί, συνεχίζουν να δίνουν μάχες. Η πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη έδειξε ότι η εργαζόμενη κοινωνία δεν υποτάσεται στους εκβιασμούς και τους μονόδρομους της “δεύτερης φοράς αριστερά” αλλά αντίθετα αντιστέκεται. Η κυβέρνηση ψάχνει να βρεί στηρίγματά στους Λεβέντες και στα ποτάμια, μια που η δεξιά πολυκατοικία ψάχνει το διαχειρητή της και τα τα στηρίγματα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία γκρεμίζονται με γοργούς ρυθμούς. Γι’ αυτό λέμε ότι μπορούμε να  γυρίσουμε αλλιώς τα πράγματα και στον κλάδο. Η μάχη για να μην περάσει η καταστροφή του ασφαλιστικού συστήματος, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για να ανοίξουμε άλλο δρόμο για τον κλάδο.
Χρειάζεται να βρεθούμε μαζί:
Όσοι θέλουμε να αλλάξουμε αυτην την κατάσταση στον κλάδο, ανεξάρτητα απο την ειδικότητα του καθένα/καθεμιάς. Δημοσιογράφοι, Τεχνικοί, υπάλληλοι, τυπογράφοι, ολοι μαζί μπορούμε να απαντήσουμε.
Οσοι δεν τρέφουμε ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει λύση απο τη συνδιαλαγή με υπουργούς, είτε τους προηγούμενους είτε με τους τωρινούς.. Οσοι δεν πιστεύουν στους “περιούσιους κλάδους” και δεν δέχονται να διεκδικούν τη δική τους εξαίρεση απο τον  κοινωνικό ορυμαγδό.
Να βρεθούμε μαζί για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τη δική μας απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης και αφεντικών, αλλά και στην εγκληματική αδράνεια των ηγεσιών των σωματείων.
Να βάλουμε μπροστά τα δικά μας συμφέροντα και διεκδικήσεις για:
v ΕΝΑ κλάδο ενωμένο, με δημοσιογράφους, διοικητικούς, τεχνικούς, τυπογράφους, εργαζόμενους στα πρακτορεία διανομής και τις βοηθητικές υπηρεσίες στο ίδιο μετερίζι.
v ΕΝΑ συνδικάτο, στο οποίο όλοι θα είμαστε ισότιμα μέλη, με άμεση δημοκρατία και χωρίς εξαρτήσεις από τα κέντρα εξουσίας. Με άμεση κάλυψη και ένταξη των συναδέλφων μας στο Διαδίκτυο, αλλά χωρίς διευθυντικά στελέχη, εκδότες και καναλάρχες. Οχι μια τριτοβάθμια ομοσπονδία, τύπου ΓΣΕΕ των ΜΜΕ, όπου θα κυριαρχήσουν οι υπάρχουσες ηγεσίες και δομές, αλλά για κάτι ριζικά διαφορετικό, που θέλει αγώνα να χτιστεί.
v ΕΝΑ ταμείο ασφάλισης και περίθαλψης για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, με αναβαθμισμένες και εγγυημένες παροχές και χρηματοδότηση από τους εργοδότες και το κράτος, χωρίς αύξηση των δικών μας εισφορών και νέες μειώσεις μισθών. Η συγκρότηση ενιαίου Ταμείου και συνδικάτου δεν συνεπάγεται ότι ξεχνάμε και δεν διεκδικούμε πια τα κλεμμένα αυτής της περιόδου από τις εισφορές μας, ούτε ότι συγκαλύπτουμε τις λοβιτούρες που έχουν γίνει.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για τη ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ στα ΜΜΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: