Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ (ΕΣΗΕΑ-ΕΣΠΗΤ) στις 28 ΓΕΝΑΡΗ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΡΑ
Να ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ τη διάλυση 
της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύει μια τεράστια επίθεση σε όλους τους εργαζόμενους με το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που κατεβάζει αυτές τις ημέρες. Έχει ξεκινήσει ξεσηκωμός για όλους τους εργαζόμενους και με ένα πλατύ απεργιακό κύμα μπορούμε να εμποδίσουμε την κυβέρνηση να καταθέσει καν το νομοσχέδιο, πόσο μάλλον να το ψηφίσει.
Η ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης και ένα φορέα επικουρικής, φέρνει την απαλλοτρίωση των αποθεματικών των ταμείων και τη εξίσωση προς τα κάτω κατακτήσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων ολόκληρων κλάδων.
Ο νέος νόμος, κόβει τις κύριες συντάξεις, μέσα από τον επανυπολογισμό τους, με μειωμένα  ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά και με αλλαγή υπολογισμού του συντάξιμου μισθού (σε όλο το βίο  αντί της τελευταίας πενταετίας). Το τρικ της κυβέρνησης να δώσει τα χρήματα της μείωσης στους νυν συνταξιούχους σαν προσωπική διαφορά για ένα δύο χρόνια (που μπορεί φυσικά να κοπεί κάθε στιγμή) δεν αλλάζει την ουσία. Προβλέπεται άμεση περικοπή στις επικουρικές συντάξεις από 8%-30%. Κόψιμο του ΕΚΑΣ για 60.000 χαμηλοσυνταξιούχους και σταδιακή κατάργηση του μέχρι το 2019.  Επίσης για τους ήδη εργαζόμενους έρχονται μειώσεις μισθών, μέσα από την αύξηση των εισφορών ασθενείας, αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης. Ουσιαστική κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αφού τα «πέναλτι» που επιβάλλονται σημαίνει να παίρνει κανείς 100-200 ευρώ σαν σύνταξη. Πρακτικά εξαφάνιση του εφάπαξ το οποίο έχει ήδη συρρικνωθεί δραματικά, μέσα από την ακόμη μεγαλύτερη μείωσή του κατά 20% τουλάχιστον. Για τους «νέους» εργαζόμενους, το μέλλον προδιαγράφεται πρακτικά χωρίς σύνταξη ή στην καλύτερη περίπτωση σύνταξη-επίδομα 380 ευρώ (που και αυτό θα εξαρτάται από τα δημοσιονομικά του κράτους) μετά από 40 χρόνια δουλειάς.
Για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, προβλέπουν την ενσωμάτωση του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ στο μεγάλο ενιαίο ασφαλιστικό Ταμείο με μοναδικό σκοπό και στόχο την απαλλοτρίωση των αποθεματικών του. Την σιωπηρή συρρίκνωση και μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε ένα ταμείο (επαγγελματικό) μόνο για την υγεία και αποκλειστικά για τους εργοδότες και όσους ελάχιστους εργάζονται με συμβάσεις και με εξοστρακισμό συνταξιούχων και ανέργων. Οι επικουρικές μεταφέρονται στο ενιαίο επικουρικό ταμείο και η υγεία στον ΕΟΠΠΥ. Νομιμοποιεί σαν βασική μορφή εργασίας αυτή με το μπλοκάκι και περιθωριοποιεί έμμεσα τις συλλογικές συμβάσεις. Στέλνει στον καιάδα τους άνεργους συναδέλφους.
Ο «διάλογος» που έχει ξεκινήσει ο υφυπουργός Πετρόπουλος, δεν είναι λύση για τη σωτηρία των Ταμείων μας. Δίνει υποσχέσεις, κάνει ελιγμούς και με απάτες, προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις στον κλάδο, κάτω από το φόβο των μαζικών κινητοποιήσεων των εργαζόμενων που έχουν ήδη ξεκινήσει σε δεκάδες κλάδους και κλιμακώνονται.
Όμως αποτελεί ντροπή, για όσους θέλουν να λέγονται συνδικαλιστές, να «παζαρεύουν» με τους υπουργούς τα «δικά μας ταμεία», την ώρα που ξεθεμελιώνεται συνολικά η κοινωνική ασφάλιση για το σύνολο των εργαζόμενων. Αντί να είμαστε στους δρόμους με όλη την κοινωνία προσπαθούν διάφοροι να βάλουν πλάτες σε ένα έγκλημα διαρκείας σε βάρος της εργατικής τάξης, με πρόσχημα να «σώσουν» τα δικά μας. Το αποτέλεσμα είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων να πάρουν μια μικρή παράταση λίγων μηνών ζωής, και στη συνέχεια όταν θα έρθουν κυβέρνηση και τρόικα να αποτελειώσουν τους «σωσμένους», θα μας φτύνουν –και δικαίως- όλοι οι εργαζόμενοι. 
Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχουμε πρόσφατες τις μνήμες από τη μάχη που δώσαμε για να σώσουμε τα ταμεία μας από την κυβέρνηση του Καραμανλή. Τώρα χρειάζεται να βγούμε πάλι στους δρόμους για να υπερασπίσουμε κατακτήσεις δεκαετιών όχι μονάχα για τον κλάδο αλλά μαζί με όλους τους εργαζόμενους για όλη την κοινωνία. Η απεργία στις 28 Γενάρη, είναι ένα βήμα που χρειάζεται κλιμάκωση.
·      Συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη, ίδια μέρα με όλους τους εργαζόμενους. Να καλύψουμε την ανάγκη ενημέρωσης με απεργιακό δελτίο για τηλεοράσεις και ραδιόφωνα και όχι με την απουσία του κλάδου από όλη τη μάχη που δίνει η κοινωνία.
·      Γενική συνέλευση όλων των Ενώσεων του κλάδου (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, υπάλληλοι) στον Πανελλήνιο την Παρασκευή 5 Φλεβάρη για να αποφασίσουμε από κοινού την δράση μας.  
·      Στην κοινή συνέλευση αποφασίζουμε κλιμάκωση με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: