Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Η μπάλα στην εξέδρα από το Προεδρείο της ΕΠΗΕΑ για τη σφαγή στον ΕΔΟΕΑΠ

Οι ισοπεδωτικές μειώσεις συντάξεων –μισθών –παροχών στον ΕΔΟΕΑΠ… και το όψιμο ενδιαφέρον του Προέδρου της ΕΠΗΕΑ (Μ.Γκανά) να «μαλώσει» τους παρατρεχάμενους εκπροσώπους του στον ΕΔΟΕΑΠ.

Με δήθεν «έκπληξη» ενημερώθηκε το Προεδρείο της ΕΠΗΕΑ για τα μέτρα που αποφάσισε να εφαρμόσουν οι συνοδοιπόροι του Μ.Γκανά  στον ΕΔΟΕΑΠ και σε ήδη τετελεσμένες και δρομολογημένες αρνητικές εξελίξεις και για το ξεκάρφωμα  στο κλάδο τους απέστειλε επιστολή «διαμαρτυρίας».

Σημειωτέον οι κ.Τάτσης  και  Παπαϊωάννου (Πρόεδρος &ταμίας αντίστοιχα του ΕΔΟΕΑΠ) είναι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της ΕΠΗΕΑ στον Οργανισμό , στηριζόμενοι και ομοτράπεζοι της παράταξης του Μ.Γκανά – ο οποίος είναι και Αντιπρόεδρος  του Δ.Σ του ΕΤΑΠ ΜΜΕ.

Να θυμίσουμε στο κλάδο ότι μέχρι προτινός ο κ.Γκανάς  δεν διατείνονταν ότι έσωσε τα Ασφαλιστικά ταμεία και τους πόρους τους: πρώτα σε συμφωνία με κυβέρνηση ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και εν συνεχεία με τη κυβέρνηση ΤΣΙΠΡΑ –ΚΑΜΕΝΟΥ;

Ο ίδιος ο κ.Γκανάς  δεν οικειοποιήθηκε και εφάρμοσε μεθοδεύσεις και πρακτικές των αφεντικών της ενημέρωσης , με μειώσεις αποδοχών (στον Ελεγκτικό Μηχανισμό –ΕΔΟΕΑΠ-ΕΠΗΕΑ)κ.λ.π ;
Μαζί με τους συνοδοιπόρους του κλάδου (τελευταία) δεν επεξεργάζονταν σχέδιο κατάργησης του ΕΔΟΕΑΠ –διαπραγματευόμενοι με τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (κ.Κατρούγκαλο) ένα ενιαίο ταμείο κύριας και επικουρικής σύνταξης ; (κατά στρέβλωση πάγιας θέσης του ΔΙΚΤΥΟΥ) που έκανε λόγο για ένα ΚΥΡΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  στα ΜΜΕ (ΕΤΑΠ ΜΜΕ και ένα Επικουρικό τον ΕΔΟΕΑΠ).

Η συγκρότηση του νέου Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ , που αμέσως απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον ΕΔΟΕΑΠ  και ακύρωσε τους προηγούμενους σχεδιασμούς , εξανάγκασε τον κ.Γκανά σε αλλαγή πλεύσης.

Παραθέτουμε την επιστολή-ξεκάρφωμα του Προεδρείου της ΕΠΗΕΑ.

Δείτε περισσότερα στο Σχολιαστή της ΕΠΗΕΑ

Αγαπητέ Πρόεδρε, Αγαπητά μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ,

Το Δ.Σ. της ΕΠΗΕΑ με μεγάλη έκπληξη ενημερώθηκε για τα  μέτρα που αποφασίσατε να εφαρμόσετε προκειμένου να εξασφαλίσετε τη βιωσιμότητα του  ΕΔΟΕΑΠ.Εδώ και καιρό, σας έχουμε γνωστοποιήσει τις θέσεις της ΕΠΗΕΑ σχετικά με τρόπους που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν προκειμένου ο ΕΔΟΕΑΠ να μπορέσει να βελτιώσει τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται και εξασφαλίσει τη  βιωσιμότητα του.

Σας είχαμε γνωστοποιήσει ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων,  επισημαίνοντας ότι υπάρχουν  στρεβλώσεις στις επικουρικές συντάξεις λόγω αντικαταστατικών και αυθαιρέτων αποφάσεων προηγούμενων διοικήσεων οι οποίες οδήγησαν σε επικουρήσεις πολλών ταχυτήτων με προφανείς αδικίες σε βάρος των συνταξιούχων, ενώ αντίστοιχες αυθαίρετες και ενδεχομένως παράνομες αποφάσεις διαμόρφωσαν μισθούς  που δεν βασίζονται σε συλλογικές συμβάσεις, αλλά στις βουλήσεις των εκάστοτε διοικούντων.
Αφού λοιπόν θα προχωρούσατε σε μέτρα για την εξάλειψη καταρχήν των υφισταμένων αδικιών, με εξορθολογισμό μισθών και συντάξεων, σας είχαμε γνωστοποιήσει ότι αν κρίνατε αναγκαίο να προχωρήσετε σε περαιτέρω μειώσεις, αυτές θα έπρεπε να γίνουν τουλάχιστον με τη σύμφωνη γνώμη των Διοικήσεων των Ενώσεων που ίδρυσαν τον ΕΔΟΕΑΠ. Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε οι όποιες προτάσεις να τεθούν υπόψη της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Οργανισμού η οποία ως το ανώτατο καταστατικό όργανο του ΕΔΟΕΑΠ θα έπαιρνε τις σχετικές αποφάσεις.

Ενώ όμως φαίνεται να αποδέχεστε τα όσα έχουν επισημανθεί, αφού στην ανακοίνωσή σας παραδέχεστε ότι όντως υπάρχουν αδικίες τουλάχιστον στον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, αντί να επιχειρήσετε την άρση αυτών, επιλέξατε την κατά τεκμήριο άδικη και ισοπεδωτική επιλογή των οριζόντιων μειώσεων. Σε ό,τι αφορά τους μισθούς των υπαλλήλων αποφασίστηκε μεν ο εξορθολογισμός και η αποκατάσταση των μισθολογικών ανισοτήτων επί τη βάση της τελευταίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΕΠΗΕΑ, όπως αναφέρετε στην ανακοίνωσή σας, αλλά φροντίσατε πριν την υλοποίηση της απόφασής σας να «παίξετε» με τις ειδικότητες ώστε να μην θιγούν όσοι δεν θέλατε να θιγούν, αδιαφορώντας αν με τον τρόπο αυτό στην ουσία νομιμοποιούσατε τις αυθαιρεσίες των προηγουμένων διοικήσεων και τις αδικίες που αυτές είχαν επιφέρει. Οι επιλογές σας αυτές πέρα απ’ το γεγονός ότι μας βρίσκουν αντίθετους υποκρύπτουν την έλλειψη βούλησης εκ μέρους σας να βάλλετε βαθιά το μαχαίρι στα κακώς κείμενα στον ΕΔΟΕΑΠ προκειμένου να τα εξαλείψετε.

Η οικονομική κρίση όντως έχει καταφέρει ένα ισχυρότατο πλήγμα στους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης  και στα Ταμεία τους, ιδιαίτερα δε στον ΕΔΟΕΑΠ. Αυτή όμως την οικονομική κρίση κληθήκατε να αντιμετωπίσετε με σύνεση και συνεργασία και όχι διατηρώντας αφενός  λογικές του έφεραν τον ΕΔΟΕΑΠ στο χείλος του γκρεμού και αφετέρου νοοτροπίες πατριάρχη, που αρκετοί από όσους  διοίκησαν  τον ΕΔΟΕΑΠ είχαν ενστερνιστεί. Σε μια Ελλάδα που συνθλίβεται κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης μόνο όπλο μας είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη απέναντι στις μεθοδεύσεις κυβερνώντων και τροϊκανών που επιδιώκουν να διαλύσουν κάθε έννοια κοινωνικού κράτους, ισοπεδώνοντας εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικά δικαιώματα που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι με αγώνες δεκαετιών.

Η παρούσα επιστολή σας αποστέλλετε σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη στιγμή για τον ΕΔΟΕΑΠ και το μέλλον του κλάδου γενικά καθώς συμπίπτει με την δημοσιοποίηση των προθέσεων της κυβέρνησης όσον αφορά στις αλλαγές και στις παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει στο ασφαλιστικό σύστημα. 

Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν και τον ΕΔΟΕΑΠ, αφού εμμέσως τίθεται εκ νέου το θέμα του αγγελιοσήμου, πόρου χωρίς την ύπαρξη του οποίου δεν υπάρχει μέλλον για τον οργανισμό. Είναι προφανές ότι η συνέχιση της ύπαρξης του ΕΔΟΕΑΠ με την υφιστάμενη νομική μορφή είναι εφικτή μόνο αν η Διοίκηση του αποφύγει ερασιτεχνισμούς και αποσπασματικές λύσεις, όπως οι προαναφερθείσες, οι οποίες όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα του ΕΔΟΕΑΠ αλλά διχάζουν τα μέλη του και την φέρνουν σε αντιπαράθεση με τις Διοικήσεις των ΕΝΩΣΕΩΝ τους σε μια στιγμή που η ενότητα του κλάδου είναι αναγκαία όσο ποτέ. Για τους λόγους αυτούς, ως Ένωση που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο,  μετά την ΕΣΗΕΑ, πλήθος ασφαλισμένων στον ΕΔΟΕΑΠ, σας καλούμε να προβείτε  άμεσα και με τη σειρά που σας προτείνουμε,  σε:

1.  Ανάκληση  των  αποφάσεων σας περί οριζόντιων μειώσεων και διατήρησης των αυθαιρεσιών που οδήγησαν σε αδικίες κατά συνταξιούχων και μισθωτών.

2. Σύγκληση  των  Διοικήσεων  των τεσσάρων Ενώσεων που ίδρυσαν τον ΕΔΟΕΑΠ, στις οποίες καλείστε να  εκθέσετε ένα σχέδιο που να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Ταμείου, την επί ίσοις όροις παροχή περίθαλψης, επικουρικής σύνταξης και πρόνοιας προς όλους τους ασφαλισμένους μας, καθώς και τη διατήρηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου παροχών.

3. Σύγκληση Γενικής Συνέλευσης  των μελών μετόχων του ΕΔΟΕΑΠ, η οποία –ως κυρίαρχο, βάσει καταστατικού, όργανο- θα έχει τον τελευταίο και αποφασιστικό λόγο για τα μέτρα που θα εντέλει τη Διοίκησή σας να εφαρμόσει,  προκειμένου να συνεχίσει ο ΕΔΟΕΑΠ να αποτελεί ένα καλό υπόδειγμα ασφάλισης –έστω μέσα στην Ελλάδα της κρίσης- και όχι ένα κατάντημα.

Κλείνουμε την παρούσα επιστολή με την ελπίδα ότι όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε πάνω απ’ όλα για το κοινό μας σπίτι, τον ΕΔΟΕΑΠ, θα απέχουμε το επόμενο κρίσιμο διάστημα για τον κλάδο και τα ασφαλιστικά μας ταμεία από αδερφοκτόνες λαϊκίστικες πρακτικές που υπονομεύουν τον κοινό μας αγώνα για την διατήρηση του ΕΔΟΕΑΠ με την σημερινή του νομική μορφή και ρίχνουν νερό στο μύλο όσων επιθυμούν την μετατροπή του σε επαγγελματικό ταμείο.
O ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΑΡΚΟΣ ΓΚΑΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: