Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

απεργια του Διασωματειακού την ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΦΛΕΒΑΡΗ

Απεργία την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016
απεργιακή συγκέντρωση 12 μεσ στο Υπ. Εργασίας    
Ασφαλιστικό: Την αξιολόγηση κάνει τώρα η κοινωνία 
στα μπλόκα, στους δρόμους και στα συσσίτια

Το σχέδιο-τέρας Κατρούγκαλου σκοτώνει τα όνειρα, κάνει εφιάλτη την επόμενη μέρα και κομμάτια την τελευταία ελπίδα που έχει απομείνει.
Η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ευθύνες, καταγγέλλει συμπεριφορές και απαιτεί την άμεση απόσυρση του Ασφαλιστικού εκτρώματος.
Οι δημοσιογράφοι απεργούμε την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016. Συμμετέχουμε, όμως, και στις αγωνιστικές πορείες-συγκεντρώσεις της Πέμπτης, 4 Φεβρουαρίου 2016, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους.
Η ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά προς κάθε κατεύθυνση ότι προϋπόθεση της ανεξάρτητης δημοσιογραφικής λειτουργίας είναι η αυτονομία και η αυτοτέλεια των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των πόρων τους.
Μόνο η κοινωνία κάνει τώρα την αξιολόγηση στα μπλόκα, στους δρόμους και στα συσσίτια.
Είναι καιρός να το βάλουν καλά στο μυαλό τους.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΥΓ.  των Financial Crimes
Ειχαμε προτείνει την συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη, ίδια μέρα με όλους τους εργαζόμενους. Να καλύψουμε την ανάγκη ενημέρωσης με απεργιακό δελτίο για τηλεοράσεις και ραδιόφωνα και όχι με την απουσία του κλάδου από όλη τη μάχη που δίνει η κοινωνία. 

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ (ΕΣΗΕΑ-ΕΣΠΗΤ) στις 28 ΓΕΝΑΡΗ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΡΑ
Να ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ τη διάλυση 
της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύει μια τεράστια επίθεση σε όλους τους εργαζόμενους με το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που κατεβάζει αυτές τις ημέρες. Έχει ξεκινήσει ξεσηκωμός για όλους τους εργαζόμενους και με ένα πλατύ απεργιακό κύμα μπορούμε να εμποδίσουμε την κυβέρνηση να καταθέσει καν το νομοσχέδιο, πόσο μάλλον να το ψηφίσει.
Η ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης και ένα φορέα επικουρικής, φέρνει την απαλλοτρίωση των αποθεματικών των ταμείων και τη εξίσωση προς τα κάτω κατακτήσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων ολόκληρων κλάδων.
Ο νέος νόμος, κόβει τις κύριες συντάξεις, μέσα από τον επανυπολογισμό τους, με μειωμένα  ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά και με αλλαγή υπολογισμού του συντάξιμου μισθού (σε όλο το βίο  αντί της τελευταίας πενταετίας). Το τρικ της κυβέρνησης να δώσει τα χρήματα της μείωσης στους νυν συνταξιούχους σαν προσωπική διαφορά για ένα δύο χρόνια (που μπορεί φυσικά να κοπεί κάθε στιγμή) δεν αλλάζει την ουσία. Προβλέπεται άμεση περικοπή στις επικουρικές συντάξεις από 8%-30%. Κόψιμο του ΕΚΑΣ για 60.000 χαμηλοσυνταξιούχους και σταδιακή κατάργηση του μέχρι το 2019.  Επίσης για τους ήδη εργαζόμενους έρχονται μειώσεις μισθών, μέσα από την αύξηση των εισφορών ασθενείας, αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης. Ουσιαστική κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αφού τα «πέναλτι» που επιβάλλονται σημαίνει να παίρνει κανείς 100-200 ευρώ σαν σύνταξη. Πρακτικά εξαφάνιση του εφάπαξ το οποίο έχει ήδη συρρικνωθεί δραματικά, μέσα από την ακόμη μεγαλύτερη μείωσή του κατά 20% τουλάχιστον. Για τους «νέους» εργαζόμενους, το μέλλον προδιαγράφεται πρακτικά χωρίς σύνταξη ή στην καλύτερη περίπτωση σύνταξη-επίδομα 380 ευρώ (που και αυτό θα εξαρτάται από τα δημοσιονομικά του κράτους) μετά από 40 χρόνια δουλειάς.
Για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, προβλέπουν την ενσωμάτωση του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ στο μεγάλο ενιαίο ασφαλιστικό Ταμείο με μοναδικό σκοπό και στόχο την απαλλοτρίωση των αποθεματικών του. Την σιωπηρή συρρίκνωση και μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε ένα ταμείο (επαγγελματικό) μόνο για την υγεία και αποκλειστικά για τους εργοδότες και όσους ελάχιστους εργάζονται με συμβάσεις και με εξοστρακισμό συνταξιούχων και ανέργων. Οι επικουρικές μεταφέρονται στο ενιαίο επικουρικό ταμείο και η υγεία στον ΕΟΠΠΥ. Νομιμοποιεί σαν βασική μορφή εργασίας αυτή με το μπλοκάκι και περιθωριοποιεί έμμεσα τις συλλογικές συμβάσεις. Στέλνει στον καιάδα τους άνεργους συναδέλφους.
Ο «διάλογος» που έχει ξεκινήσει ο υφυπουργός Πετρόπουλος, δεν είναι λύση για τη σωτηρία των Ταμείων μας. Δίνει υποσχέσεις, κάνει ελιγμούς και με απάτες, προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις στον κλάδο, κάτω από το φόβο των μαζικών κινητοποιήσεων των εργαζόμενων που έχουν ήδη ξεκινήσει σε δεκάδες κλάδους και κλιμακώνονται.
Όμως αποτελεί ντροπή, για όσους θέλουν να λέγονται συνδικαλιστές, να «παζαρεύουν» με τους υπουργούς τα «δικά μας ταμεία», την ώρα που ξεθεμελιώνεται συνολικά η κοινωνική ασφάλιση για το σύνολο των εργαζόμενων. Αντί να είμαστε στους δρόμους με όλη την κοινωνία προσπαθούν διάφοροι να βάλουν πλάτες σε ένα έγκλημα διαρκείας σε βάρος της εργατικής τάξης, με πρόσχημα να «σώσουν» τα δικά μας. Το αποτέλεσμα είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων να πάρουν μια μικρή παράταση λίγων μηνών ζωής, και στη συνέχεια όταν θα έρθουν κυβέρνηση και τρόικα να αποτελειώσουν τους «σωσμένους», θα μας φτύνουν –και δικαίως- όλοι οι εργαζόμενοι. 
Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχουμε πρόσφατες τις μνήμες από τη μάχη που δώσαμε για να σώσουμε τα ταμεία μας από την κυβέρνηση του Καραμανλή. Τώρα χρειάζεται να βγούμε πάλι στους δρόμους για να υπερασπίσουμε κατακτήσεις δεκαετιών όχι μονάχα για τον κλάδο αλλά μαζί με όλους τους εργαζόμενους για όλη την κοινωνία. Η απεργία στις 28 Γενάρη, είναι ένα βήμα που χρειάζεται κλιμάκωση.
·      Συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη, ίδια μέρα με όλους τους εργαζόμενους. Να καλύψουμε την ανάγκη ενημέρωσης με απεργιακό δελτίο για τηλεοράσεις και ραδιόφωνα και όχι με την απουσία του κλάδου από όλη τη μάχη που δίνει η κοινωνία.
·      Γενική συνέλευση όλων των Ενώσεων του κλάδου (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, υπάλληλοι) στον Πανελλήνιο την Παρασκευή 5 Φλεβάρη για να αποφασίσουμε από κοινού την δράση μας.  
·      Στην κοινή συνέλευση αποφασίζουμε κλιμάκωση με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. 

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

To πρόγραμμα  των εκδηλώσεων

ΑΘΗΝΑ, Αναχώρηση με το τρένο από το Σταθμό Λαρίσης, Παρασκευή 22/1, Συγκέντρωση στις 10 μμ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΣΤΑΘΜΟΣ ΟΣΕ, Σάββατο 23/1, 8πμ, αναχώρηση με πούλμαν

ΞΑΝΘΗ, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, Σάββατο 23/1, 11πμ, αναχώρηση με πούλμαν

ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΣΠΑΘΙ, 12μες, αναχώρηση με πούλμαν

ΓΙΑΝΝΕΝΑ,  ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ, Σάββατο 23/1, 4.30πμ, αναχώρηση με πούλμαν

ΠΑΤΡΑ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΛΓΑΣ-ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, Παρασκευή 22/1, 11μμ, αναχώρηση με πούλμαν

ΒΟΛΟΣ, ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, Σάββατο 23/1, 2πμ, αναχώρηση με πούλμαν για Λάρισα και επιβίβαση στο τρένο

ΧΑΝΙΑ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ,  Παρασκευή 22/1, 3μμ

ΡΕΘΥΜΝΟ, ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΤΕΛ, Πέμπτη 21/1, 7μμ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΛΙΜΑΝΙ, Πέμπτη 21/1, 8μμ

ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Οι αφίξεις στην Αλεξανδρούπολη αναμένονται στις 1μμ

Ζεστό φαγητό από την Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος»  στο χώρο του Σταθμού του ΟΣΕ στις 1μμ


Σάββατο 23 Γενάρη  

Συγκέντρωση-πορεία Αλεξανδρούπολη, Δημαρχείο, 3μμ

Χαιρετισμοί:Νίκη Αργύρη, ΚΕΕΡΦΑ, Γιώργος Μποτσίδης, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Έβρου, Πανταζίδης Κώστας, Αλεξανδρούπολη, Καραγεωργίου Σάκης, πρόεδρος ΕΛΜΕ Αλεξανδρούπολης

Κεντρική Εκδήλωση Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, 6μμ

Ομιλητές:

Γουέιμαν Μπένετ, Stand Up Against Racism και United AgainstFascism Βρετανία, Εμίν Σακίρ, αντιρατσιστική πλατφόρμα από την Τουρκία, Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός, Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, δημοτικός σύμβουλοςΑθήνας, Έφη Λατσούδη, το χωριό του «όλοι μαζί», Μυτιλήνη, Καλομοίρης Γρηγόρης, ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, Νάντερ Χαλμπούνι, Σύλλογος Αποδήμων Σύρων στην ΕλλάδαΤζεμαλή Μηλιαζήμ, δάσκαλος Ξάνθη

Παρεμβάσεις-χαιρετισμοί: Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος Σωματείου ΕργαζόμενωνΝοσοκομείου Αγ. Σάββας,  Λία Δαμιανάκη, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Ξάνθης,Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης, Κίνηση Χειραφέτησης τόμων μεΑναπηρία Μηδενική Ανοχή, Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, Κοινωνική κουζίνα «ο άλλος άνθρωπος». 


Συντονίζουν: Ζανέτα Λυσικάτου, ειδικευόμενη γιατρός, Κική Γιαννάτου, μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ, 

Μετάβαση στο Χώρο Διανυκτέρευσης, ζεστό φαγητό από τηνΚοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» στις 10μμ.

Κυριακή 24 Γενάρη 

Πορεία στο φράχτη- Συγκέντρωση στην Ορεστιάδα Κεντρική πλατεία 12μες και πορεία. 

Πορεία προς το φράχτη Ν. Βύσσα-Καστανιές, 1.30μμ.

Πορεία στους Κήπους του Έβρου, 11 πμ. Συγκέντρωση στο Τελωνείο. Χαιρετισμοί.

Πέρασμα των συνόρων από αντιπροσωπεία και κοινή συνέντευξη τύπου με κινήσεις από Τουρκία.

Οι διαδηλωτές επιστρέφουν στην Αλεξανδρούπολη στις 5μμ.Ζεστό φαγητό  από την Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» στις1μμ στο χώρο του Σταθμού του ΟΣΕ

Ανακοινώσεις από την ΚΕΕΡΦΑ Στις 6μμ αναχώρηση από σταθμό Αλεξανδρούπολης.

Επιστροφή Αθήνα στις 6πμΕπικοινωνία: antiracismfascism@yahoo.gr, Τηλ. 6932 828964, 210 3232871

Μήνυση απολυμένων από τα καταστήματα Metropolis κατά του Ανδρέα Κουρή

Μήνυση για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης  και της ψευδορκίας κατά Ανδρέα Γ. Κουρή, του επιχειρηματία που έβαλε λουκέτο στην αλυσίδα καταστημάτων Metropolis μη καταβάλλοντας μισθούς και αποζημιώσεις στους εργαζόμενούς τους, κατέθεσαν απολυμένοι από τα Metropolis.

Η μήνυση των απολυμένων από τα καταστήματα Metropolis έπεται μήνυσης που είχε καταθέσει ο Ανδρέας Κουρήςτον Ιούλιο τους 2013 σε κάποιους από τους απολυμένους ζητώντας την ποινική τους τιμωρία για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης ανώνυμης εταιρείας (της «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΕΕ»), της εξύβρισης, της ψευδορκίας, της απάτης επί Δικαστηρίω και της ηθικής αυτουργίας. Η μήνυση του Ανδρέα Κουρή εναντίον των συγκεκριμένων συναδέλφων μας έγινε 2 μήνες μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης που είχαν κερδίσει τον Μάιο του 2013, έπειτα από αγωγή που είχαν ασκήσει, η οποία υποχρέωσε την Μετρόπολις ΑΕΕ ως εταιρεία, αλλά και τον Ανδρέα Κουρή από κοινού να τους καταβάλουν τους οφειλόμενους μισθούς, επιδόματα, Δώρα Εορτών, επιδόματα αδείας και τις αποζημιώσεις. Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση αναγνώρισε πρωτογενή αδικοπρακτική ευθύνη του Ανδρέα Κουρή, θεώρησε, δηλαδή, τον Ανδρέα Κουρή -και όχι μόνο την εταιρεία- ως ατομικά υπεύθυνο, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους απολυμένους για κατάσχεση της προσωπικής του περιουσίας.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΜΜΕ Πέμπτη 28 ΓΕΝΑΡΗ


Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) κατά τη σημερινή του κοινή συνεδρίαση με τους Προέδρους των Ενώσεων-μελών της αποφάσισε την κήρυξη πανελλαδικής 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 (από 06.00 της Πέμπτης έως της 06.00 της Παρασκευής 29/1) σε όλα τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά) του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας - Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και στα Γραφεία Τύπου, διεκδικώντας την αυτονομία των ασφαλιστικών Ταμείων του κλάδου και τη διασφάλιση των πόρων τους.
Κατά την κοινή συνεδρίαση επαναβεβαιώθηκε ομόφωνα η θέση του κλάδου ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η αυτονομία και η αυτοτέλεια των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των πόρων τους, που αποτελούν εργοδοτική εισφορά και υποκαθιστούν στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ τη συμμετοχή του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Τα αιτήματά μας είναι:
• Η διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.
• Η διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρου χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια για την κατάργηση της αυτονομίας και αυτοτέλειας των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, της δήμευσης των αποθεματικών τους και την κατάργηση του βασικού τους εσόδου, του αγγελιοσήμου και φυσικά δεν πρέπει να πάψει να χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό των εργαζομένων στον Τύπο.
Αποφασίστηκε επίσης η πραγματοποίηση ενημερωτικής-μαχητικής συγκέντρωσης των εργαζομένων στον κλάδο, την ημέρα της απεργίας.
Η ΠΟΕΣΥ καλεί τις Ενώσεις-μέλη της (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΘΣΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΠΗΤ) να οργανώσουν και να περιφρουρήσουν την απεργία, με όλα τα πρόσφορα αγωνιστικά και επικοινωνιακά μέσα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Stop στις ατομικές συμβάσεις στον ΕΔΟΕΑΠ

Καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε) και για τους εργαζόμενους στον ΕΔΟΕΑΠ. Το Προεδρείο της ΕΠΗΕΑ θα παρέμβει; Το ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΕΠΗΕΑ θεωρεί αναγκαία την άμεση σύγκληση  Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στον ΕΔΟΕΑΠ με ευθύνη και πρωτοβουλία του Δ.Σ  της ΕΠΗΕΑ.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ!!

Παραθέτουμε την επιστολή διαμαρτυρίας του Μέλους Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ –Πόπης Χριστοδουλίδου.
Προς πρόεδρο, Γεν.γραμματέα & ΜΈΛΗ Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ
Κοινοποίηση: κ.κ Μιχαλακούκο. Καινούργιο,. Παπασταμέλο
- κ. Χρ.Βαράκη
- ΚΟΙΝΟΠΌΙΗΣΗ: σε όλες τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων του ΕΔΟΕΑΠ( πλην ιατρικού προσωπικού, που δεν το αφορά).

Αξιότιμε.  κ. Πρόεδρε, Ευάγγελε Τάτση κ.γεν.γραμματέακύριοι συνάδελφοι του ΔΣ, πληροφορήθηκα, ότι σήμερα,  ο τομεάρχης Διοικητικού ,  κ Ιω. Παπασταμέλος καλεί έναν- έναν του εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας- ιδιωτικά  συμφωνητικά..

Χτες,  είχαμε συνεδρίαση ΔΣ. Ουδείς από το προεδρείο και κυρίως,  εσείς,  κ. πρόεδρε- που έχετε την απόλυτη ευθύνη της συνεδρίασης-  δεν ενημερώσατε το ΔΣ και δεν δώσατε στα μέλη του τα ιδιωτικά συμφωνητικά, για να πληροφορηθούμε και  μάλιστα, ενώπιον του κ. Καινούργιου και  του εκπροσώπου τους, κ.Χρ. Βαράκη,  τι είναι αυτά τα "έγγραφα", που υποχρεώνετε τους εργαζόμενους,  εμμέσως πλην σαφώς,  να υπογράψουν.

Ανεπίτρεπτο. Αντιδεοντο-λογικό. Απαράδεκτο. Τι νομίζετε.  κ. Τάτση; Οτι εμείς,  οι εκλεγμένοι από τους συναδέλφους μας,  στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ,  είμαστε "γλάστρες"; Σας αφήσαμε ποτέ...."χώρο", για  να σκεφτείτε κάτι τέτοιο;

Και εσείς,  ο πρόεδρος ή ο γενικός ή ο ταμίας ή όποιος άλλος γνώριζε ό,τι αυτό θα γινόταν σήμερα, και  συμφώνησαν να μην ενημερωθεί  χτες, όπως έπρεπε,  το ΔΣ του Οργανισμού, είστε οι "απόλυτοι άρχοντες" του ΕΔΟΕΑΠ;

Δείτε περισσότερα στο ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ ΤΗΣ ΕΠΗΕΑ

Ανακοίνωση των Financial Crimes για το ασφαλιστικό

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΡΑ για να τους ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύει μια τεράστια επίθεση σε όλους τους εργαζόμενους με το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που κατεβάζει αυτές τις ημέρες. Θα πρέπει να σημάνει ξεσηκωμό για όλους τους εργαζόμενους και με ένα πλατύ απεργιακό κύμα να εμποδίσουμε την κυβέρνηση να καταθέσει καν το νομοσχέδιο, πόσο μάλλον να το ψηφίσει.

Συνολικά για όλους τους εργαζόμενους οι προβλέψεις του νομοσχεδίου σε συνδυασμό με τους προηγούμενους νόμους των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων οδηγούν σε διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.

Προβλέπεται η ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης και ένα φορέα επικουρικής, φέρνει την απαλλοτρίωση των όποιων αποθεματικών των ταμείων και τη εξίσωση προς τα κάτω κατακτήσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων ολόκληρων κλάδων.

Για τους νυν συνταξιούχους, άμεση περικοπή στις επικουρικές συντάξεις από 8%-30%. Κόψιμο του ΕΚΑΣ για 60.000 χαμηλοσυνταξιούχους και σταδιακή κατάργηση του μέχρι το 2019. Ο νέος νόμος, κόβει επίσης τις κύριες συντάξεις, μέσα από τον επανυπολογισμό του, με βάση τις απαιτήσεις της τρόικας για ποσοστά αναπλήρωσης που θα είναι στο 38%-55% αντί του 70% που ήταν πριν, και του 90% που ήταν παλιότερα. Το τρικ της κυβέρνησης να δώσει σαν προσωπική διαφορά αυτή την μείωση χρημάτων για ένα δύο χρόνια (που μπορεί φυσικά να κοπεί κάθε στιγμή) δεν αλλάζει την ουσία.

Για τους ήδη εργαζόμενους ο νέος νόμος σε συνδυασμό με όσα έχουν ήδη ψηφιστεί, είναι σφαγείο.

Δραματικές μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών μέσα από τον επανυπολογισμο των ποσοστών αναπλήρωσης και των μειώσεων των επικουρικών. Μειώσεις μισθών, μέσα από την αύξηση των εισφορών ασθενείας. Αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης. Ουσιαστική κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αφού τα «πέναλτυ» που επιβάλλονται σημαίνει να παίρνει κανείς 100-200 ευρώ σαν σύνταξη. Πρακτικά εξαφάνιση του εφάπαξ το οποίο έχει συρρικνωθεί δραματικά όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από την ακόμη μεγαλύτερη μείωσή του κατά 20% τουλάχιστον.

Για τους «νέους» εργαζόμενους, το μέλλον προδιαγράφεται πρακτικά χωρίς σύνταξη ή στην καλύτερη περίπτωση σύνταξη-επίδομα 380 ευρώ (που και αυτό θα εξαρτάται από τα δημοσιονομικά του κράτους) μετά από 40 χρόνια δουλειάς. Και επειδή κοινωνική ασφάλιση δεν σημαίνει μόνο σύνταξη αλλά και παροχές υγείας, για τους νέους εργαζόμενους η παροχή υπηρεσιών υγείας θα γίνει μια «ακριβή» και «ιδιωτική» υπόθεση.

Για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, προβλέπουν:

Την ενσωμάτωση του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ στο μεγάλο ενιαίο ασφαλιστικό Ταμείο με μοναδικό σκοπό και στόχο την απαλλοτρίωση των αποθεματικών του. Την σιωπηρή συρρίκνωση και μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε ένα ταμείο (επαγγελματικό) μόνο για την υγεία και αποκλειστικά για τους εργοδότες και όσους ελάχιστους εργάζονται με συμβάσεις και με εξοστρακισμό συνταξιούχων και ανέργων. Οι επικουρικές μεταφέρονται στο ενιαίου επικουρικό ταμείο και η υγεία στον ΕΟΠΠΥ. Νομιμοποιεί σαν βασική μορφή εργασίας αυτή με το μπλοκάκι και περιθωριοποιεί έμμεσα τις συλλογικές συμβάσεις. Στέλνει στον καιάδα τους άνεργους συναδέλφους.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχουμε πρόσφατες τις μνήμες από τη μάχη που δώσαμε για να σώσουμε τα ταμεία μας από την κυβέρνηση του Καραμανλή. Τώρα χρειάζεται να βγούμε πάλι στους δρόμους για να υπερασπίσουμε κατακτήσεις δεκαετιών όχι μονάχα για τον κλάδο αλλά μαζί με όλους τους εργαζόμενους για όλη την κοινωνία.

Ήδη οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤ έχουν ξεκινήσει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενάντια στη διάλυση του Ταμείου τους, και μπαίνουν και οι ναυτεργάτες στον αγώνα με 48ωρη απεργία στις 20 και 21 Γενάρη με προοπτική κλιμάκωσης. Στις 21 Γενάρη προχωρούν σε απεργιακή κινητοποίηση οι εκπαιδευτικοί. Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ κινητοποιούνται καθημερινά, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ ετοιμάζονται για απεργίες, οι δικηγόροι ξεκινάνε αποχή διαρκείας.

Όλα αυτά τα ρυάκια χρειάζεται να ενωθούν σε ένα μεγάλο απεργιακό ποτάμι. Προτείνουμε σε όλα τα συνδικάτα να αποφασίσουν ένα πρόγραμμα με απεργιακή κλιμάκωση. Με 48ωρη απεργία στις 20 και 21 Γενάρη, τριήμερη απεργία 27,28, και 29 Γενάρη και απεργία διαρκείας ξεκινώντας από τις 1 Φλεβάρη που θα πηγαίνει για ψήφιση στη βουλή το ασφαλιστικό.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

Μαζική συμμετοχή των σωματείων του κλάδου στο πανεργατικό συλλαλητήριο στις 16 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι στην ΟΜΟΝΟΙΑ με προσυγκέντρωση στα Χαυτεία.

Προειδοποιητική απεργία σε όλα τα ΜΜΕ στις 20 και 21 Γενάρη.

Γενική συνέλευση όλων των Ενώσεων του κλάδου (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, υπάλληλοι) στον Πανελλήνιο την Παρασκευή 22 Γενάρη για να αποφασίσουμε από κοινού την δράση μας.

 Financial Crimes

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Η μπάλα στην εξέδρα από το Προεδρείο της ΕΠΗΕΑ για τη σφαγή στον ΕΔΟΕΑΠ

Οι ισοπεδωτικές μειώσεις συντάξεων –μισθών –παροχών στον ΕΔΟΕΑΠ… και το όψιμο ενδιαφέρον του Προέδρου της ΕΠΗΕΑ (Μ.Γκανά) να «μαλώσει» τους παρατρεχάμενους εκπροσώπους του στον ΕΔΟΕΑΠ.

Με δήθεν «έκπληξη» ενημερώθηκε το Προεδρείο της ΕΠΗΕΑ για τα μέτρα που αποφάσισε να εφαρμόσουν οι συνοδοιπόροι του Μ.Γκανά  στον ΕΔΟΕΑΠ και σε ήδη τετελεσμένες και δρομολογημένες αρνητικές εξελίξεις και για το ξεκάρφωμα  στο κλάδο τους απέστειλε επιστολή «διαμαρτυρίας».

Σημειωτέον οι κ.Τάτσης  και  Παπαϊωάννου (Πρόεδρος &ταμίας αντίστοιχα του ΕΔΟΕΑΠ) είναι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της ΕΠΗΕΑ στον Οργανισμό , στηριζόμενοι και ομοτράπεζοι της παράταξης του Μ.Γκανά – ο οποίος είναι και Αντιπρόεδρος  του Δ.Σ του ΕΤΑΠ ΜΜΕ.

Να θυμίσουμε στο κλάδο ότι μέχρι προτινός ο κ.Γκανάς  δεν διατείνονταν ότι έσωσε τα Ασφαλιστικά ταμεία και τους πόρους τους: πρώτα σε συμφωνία με κυβέρνηση ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και εν συνεχεία με τη κυβέρνηση ΤΣΙΠΡΑ –ΚΑΜΕΝΟΥ;

Ο ίδιος ο κ.Γκανάς  δεν οικειοποιήθηκε και εφάρμοσε μεθοδεύσεις και πρακτικές των αφεντικών της ενημέρωσης , με μειώσεις αποδοχών (στον Ελεγκτικό Μηχανισμό –ΕΔΟΕΑΠ-ΕΠΗΕΑ)κ.λ.π ;
Μαζί με τους συνοδοιπόρους του κλάδου (τελευταία) δεν επεξεργάζονταν σχέδιο κατάργησης του ΕΔΟΕΑΠ –διαπραγματευόμενοι με τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (κ.Κατρούγκαλο) ένα ενιαίο ταμείο κύριας και επικουρικής σύνταξης ; (κατά στρέβλωση πάγιας θέσης του ΔΙΚΤΥΟΥ) που έκανε λόγο για ένα ΚΥΡΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  στα ΜΜΕ (ΕΤΑΠ ΜΜΕ και ένα Επικουρικό τον ΕΔΟΕΑΠ).

Η συγκρότηση του νέου Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ , που αμέσως απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον ΕΔΟΕΑΠ  και ακύρωσε τους προηγούμενους σχεδιασμούς , εξανάγκασε τον κ.Γκανά σε αλλαγή πλεύσης.

Παραθέτουμε την επιστολή-ξεκάρφωμα του Προεδρείου της ΕΠΗΕΑ.

Δείτε περισσότερα στο Σχολιαστή της ΕΠΗΕΑ

Διαμαρτυρία της ΑΔΕΔΥ για την ΕΡΤ

Προς: Διοίκηση της ΕΡΤ


Κοιν: 1. Γενικό Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης ΕΡΤ 2. Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.
Θέμα: Επιστολή Διαμαρτυρίας

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για το γεγονός ότι η ΕΡΤ δεν έχει καλέσει ως τώρα καμία φορά, ούτε στις ειδήσεις, ούτε στις ενημερωτικές της εκπομπές, εκπρόσωπο της Τριτοβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης των εργαζομένων του Δημοσίου, προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για τις θέσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος στο μεγάλο θέμα του Ασφαλιστικού.

Σε καθημερινή βάση παρουσιάζονται οι θέσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργού Εργασίας, με μονομέρεια.

Η Διοίκηση της ΕΡΤ δεν διστάζει να φιλοξενεί σε καθημερινή βάση ειδικούς συνεργάτες του Υπουργού Εργασίας, οι οποίοι έχουν μάλιστα συμμετάσχει στη συγγραφή του Σχεδίου της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, αλλά παρουσιάζονται με την ιδιότητα «ανεξάρτητων», δήθεν, Νομικών –ειδικών για ασφαλιστικά θέματα και «εξηγούν» στο τηλεοπτικό κοινό τις «αλλαγές» του νέου ασφαλιστικού νόμου, χωρίς κανέναν αντίλογο.


Θεωρούμε υποχρέωση της ΕΡΤ – για την επαναλειτουργία της οποίας δώσαμε και εμείς, οι εργαζόμενοι, αγώνες – να σεβαστεί επιτέλους την απαράβατη αρχή της αντικειμενικής πληροφόρησης του ελληνικού λαού και μάλιστα για ένα τόσο κορυφαίο ζήτημα.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ


σχόλια των Financial Crimes:
Mία προσεκτική ανάγνωση στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ οδηγεί στα εξής συμπεράσματα: αναφέρεται στην τηλεόραση και όχι στα ραδιόφωνα ή την ιστοσελίδα της ΕΡΤ, όπου τόσο στα ραδιοφωνικά προγράμματα, όσο και στο διαδίκτυο οι θέσεις της ΑΔΕΔΥ παρουσιάζονται ανελλιπώς.

Αναγκαία η επισήμανση για να μην ισοπεδώνουμε τα πάντα με γενικές κατάρες και γενικεύσεις και για να δείχνουμε όχι μόνο τι δεν θέλουμε, αλλά και τί θέλουμε σαν μορφή δημοσιογραφίας.

Από τους αποδέκτες απουσιάζουν ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ που είναι οι καθ' ύλην αρμόδιες συνδικαλιστικές οργανώσεις για θέματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Στην τελική αφού πάνε σε συσκέψεις της ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό (όταν δεν κάνουν λόμπινγκ με την κυβέρνηση) ας ασχοληθούν - αν θέλουν - "αυτεπαγγέλτως".

Υ.Γ. για την ιστορία μάθαμε ότι η διαμαρτυρία έπιασε τόπο και η ΑΔΕΔΥ θα βγει στους τηλεοπτικούς δέκτες - προφανώς και δεν είναι και κανένα κατόρθωμα για να αισθάνεται κανείς  ικανοποιημένος για τα αυτονόητα.

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Συλλαλητήριο 16 ΓΕΝΑΡΗ, 12 μεσ, ΟΜΟΝΟΙΑ

Η ΔΙΑΛΥΣΗ της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ 
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ 
ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΡΑ

Η πρώτη μαζική πανεργατική απάντηση στο ασφαλιστικό τερατούργημα της κυβέρνησης είναι το Σάββατο 16 Γενάρη στα συλλαλητήρια που οργανώνουν τα συνδικάτα σε Αθήνα, Θεσ/νίκη, Κρήτη. Θα πρέπει να σημάνει απεργιακό συναγερμό σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο για να αποτρέψουμε την προσπάθεια διάλυσης τους συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης. Να πλημμυρίσουμε τους δρόμους και να ανοίξουμε το δρόμο για πανεργατική απεργιακή κλιμάκωση για να μην επιτρέψουμε καν στην κυβέρνηση να καταθέσει το νέο νομοσχέδιο. 
Η κυβέρνηση προχωράει στην κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό μέσα στον Γενάρη με σκοπό να έχει ψηφιστεί μέχρι τις αρχές του Φλεβάρη. Πίσω από τις ψευτιές του Κατρούγκαλου και τις διακηρύξεις ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, πρόκειται ουσιαστικά για μια μετωπική επίθεση απέναντι στην εργατική τάξη στο σύνολό της. Και οι «διαπραγματεύσεις» με την τρόικα και τους δανειστές μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμη χειρότερο νομοσχέδιο από αυτό που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.


Στο νέο νομοσχέδιο η ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης και ένα φορέα επικουρικής, φέρνει την απαλλοτρίωση των όποιων αποθεματικών των ταμείων και τη εξίσωση προς τα κάτω κατακτήσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων ολόκληρων κλάδων. 


Για τους νυν συνταξιούχους, άμεση περικοπή στις επικουρικές συντάξεις από 8%-30%. Κόψιμο του ΕΚΑΣ για 60.000 χαμηλοσυνταξιούχους και σταδιακή κατάργηση του μέχρι το 2019. Ο νέος νόμος, κόβει επίσης τις κύριες συντάξεις, μέσα από τον επανυπολογισμό του, με βάση τις απαιτήσεις της τρόικας για ποσοστά αναπλήρωσης που θα είναι στο 38%-55% αντί του 70% που ήταν πριν, και του 90% που ήταν παλιότερα. Το τρικ της κυβέρνησης να δώσει σαν προσωπική διαφορά αυτή την μείωσηχρημάτων για ένα δύο χρόνια (που μπορεί φυσικά να κοπεί κάθε στιγμή) δεν αλλάζει την ουσία.
Για τους ήδη εργαζόμενους ο νέος νόμος σε συνδυασμό με όσα έχουν ήδη ψηφιστεί, είναι σφαγείο.
  • Δραματικές μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών μέσα από τον επανυπολογισμο των ποσοστών αναπλήρωσης και των μειώσεων των επικουρικών.
  • Μειώσεις μισθών, μέσα από την αύξηση των εισφορών ασθενείας.
  • Αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 για όλους ή στα 62 με40 χρόνια ασφάλισης. 
  • Ουσιαστική κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αφού τα «πέναλτυ» που επιβάλλονται σημαίνει να παίρνει κανείς 100-200 ευρώ σαν σύνταξη.
  • Πρακτικά εξαφάνιση του εφάπαξ το οποίο έχει συρρικνωθεί δραματικά όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από την ακόμη μεγαλύτερη μείωσή του κατά 20% τουλάχιστον.
Για τους «νέους» εργαζόμενους, το μέλλον προδιαγράφεται πρακτικά χωρίς σύνταξη ή στην καλύτερη περίπτωση σύνταξη-επίδομα 380 ευρώ (που και αυτό θα εξαρτάται από τα δημοσιονομικά του κράτους) μετά από 40 χρόνια δουλειάς. Και επειδή κοινωνική ασφάλιση δεν σημαίνει μόνο σύνταξη αλλά και παροχές υγείας, για τους νέους εργαζόμενους η παροχή υπηρεσιών υγείας θα γίνει μια «ακριβή» και «ιδιωτική» υπόθεση.