Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

ανακοίνωση της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ για την Ανατροπή


Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ καλεί όλους τους συναδέλφους την Τετάρτη 25/10 στις 12 το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ Ακαδημίας 20 για να στηρίξουμε τις συναδέλφισσες απεργούς πείνας και να διαδηλώσουμε
Χρειάστηκε να κατέβουν σε απεργία πείνας 4 συναδέλφισσες συνταξιούχοι δημοσιογράφοι, να στηθούν αντίσκηνα στο πεζοδρόμιο, να κερδίσουν συμπαράσταση από συναδέλφους κι όχι μόνο, για να αναγκαστεί η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ να προχωρήσει σε 48ωρη απεργία, Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτώβρη.
Στηρίζουμε την απεργία, συμμετέχουμε και απαιτούμε να κλιμακωθεί σε απεργία διάρκειας, όπως ζητάει ό κλάδος και αποφάσισε η συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ τον Ιούλιο. Απεργούμε για νομοθέτηση πόρου για τον ΕΔΟΕΑΠ που θα αντικαταστήσει το κατηργημένο Αγγελιόσημο και όχι για να παζαρέψουμε την ένταξη μας στον ΕΟΠΥΥ που στην ουσία διαπραγματεύεται η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ με την κυβέρνηση και τους δανειστές.
Στην απεργία κατέληξε το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ τη Δευτέρα 23/10 το μεσημέρι. Με 6 ψήφους επικράτησε η πρόταση για 48ωρη απεργία από τη μεριά των παρατάξεων που πρόσκεινται σε ΣΥΡΙΖΑ και δεξιά, με βάση την - αμφισβητούμενη από μεγάλη μερίδα του κλάδου - πρόταση της ηγεσίας της ΕΣΗΕΑ στις διαπραγματεύσεις. Τέσσερις ψήφους έλαβε η πρόταση της που κατέθεσε η Πρωτοβουλία για την ανατροπή μαζί με άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, για απεργία διαρκείας με αίτημα τη νομοθέτηση πόρου για τον ΕΔΟΕΑΠ που θα αντικαταστήσει το κατηργημένο Αγγελιόσημο
Εδώ και μήνες το τρίγωνο κυβέρνηση – ηγεσία ΕΣΗΕΑ – εργοδότες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με όλες τις προτάσεις να βγάζουν κατά κύριο λόγο κερδισμένα τα αφεντικά. Ακόμα κι αυτές όμως οι διαπραγματεύσεις έχουν πέσει σε κενό.
Η κυβέρνηση έφτασε να καταθέσει πρόταση σύμφωνα με την οποία οι εισφορές των εργαζόμενων θα βρίσκονται στο 6%, η εισφορά για τους εργοδότες θα κυμαίνεται στο 8%, και προτείνεται κι ένας “πόρος” μόλις 2% επι του τζίρου των επιχειρήσεων στα ΜΜΕ. Συγκριτικά να αναφέρουμε ότι το Αγγελιόσημο σήμαινε ότι τα αφεντικά πλήρωναν εισφορά που έφτανε μέχρι και το 20% των διαφημιστικών τους εσόδων. Τα αφεντικά προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν έως και να μηδενίσουν τις δικές τους εισφορές και να φέρουν μια σειρά αλλαγές στο χαρακτήρα του ταμείου, όπως το να έχουν θέση στη διοίκησή του, πρόσβαση στα αρχεία του κλπ.

Παρ' όλα αυτά η εξελίξεις της τελευταίας βδομάδας ήταν δραματικές. Η πρόταση της κυβέρνησης είχε σταλεί στην τρόικα προκειμένου να δώσουν οι δανειστές την άδειά τους για να νομοθετηθεί. Η απάντηση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας ήταν θετική για τον μεν “πόρο” του 2% “εφόσον συμφωνήσουν και οι εργοδότες” αλλά μίλαγε για αναγκαστική σύνδεσή του με τον ΕΟΠΥΥ. Απειλείται δηλαδή να δοθεί τέλος στον αυτοδιαχειριζόμενο χαρακτήρα του, όπου οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, ήταν μέτοχοί του κι εξέλεγαν τη διοίκησή του. Ουσιαστικά το ταμείο θα πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες των δανειστών.
ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΟΜΑΣΤΕ ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ
Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ καλεί όλους τους συναδέλφους την Τετάρτη 25/10 στις 12 το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ Ακαδημίας 20 για να στηρίξουμε τις συναδέλφισσες απεργούς πείνας και να διαδηλώσουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια: